Monday, December 28, 2015

Pulau Perhentian (3-5/4/15)

Bismillahirrahmanirrahim.. Teringin rasa nak terbang, hubby bawa ke skytrex. Kemudian rasa nak berenang melihat ikan pula, hubby bawa ke Pulau Perhentian untuk snockling. Pulau Perhentian terdapat 2 bahagian iaitu Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar. Pulau Perhentian Besar manjadi pilihan kerana terdapat pakej yang memikat hati. Kami bertolak dari Seri Kembangan ke sana menggunakan bas berkonsepkan backpack. Nak jimat duit la katakan. huhuhu



Flora Bay Resort adalah resort pilihan kami. Kami di sana selama tiga hari dua malam dengan harga RM300/person untuk bilik aircond berserta makanan tiga kali sehari. Pakej ini termasuk snockling satu hari. Makanan di sana sangat sedap. Seafood yang sangat besar, sihat dan segar. 

Pada hari pertama, saya sangat teruja dengan keindahan pantai di pulau tersebut. Pantai yang kehijauan, tenang dan sangat bersih. Sepatutnya pakej snockling kami adalah pada keesokan harinya. Tetapi, kami terlampau excited dengan keindahan pantai dan hubby tambah pakej snockling pada hari pertama. Maklumlah, kami sampai awal pagi. Maka eloklah kami gunakan masa sepenuhnya untuk ber'snockling' sepuasnya. hehe




Saya sebenarnya tak pandai berenang dan takut air. Saya sangkakan, saya mungkin boleh pandai berenang sebelum keluar dari Pulau Perhentian. Namun, jangkaan saya jauh meleset. Disebabkan pernah hampir lemas, fobia takutkan air telah berjaya menguasai diri. T_T Dua hari saya ber'snockling' dengan bantuan suami. Erk.

Pada hari kedua, selepas ber'snockling', kami jalan2 ke Pulau Perhentian Kecil pula. Masa tu, cuaca tak berapa elok. Kami menaiki boat teksi untuk ke sana dengan melawan arus ombak yang sangat besar. Terasa hentakan yang sangat kuat dan menakutkan. *_* Malam terakhir, kami makan BBQ free. Alhamdulillah, sangat sedap. ^_^

Pada hari terakhir sebelum pulang, kami sempat berkayak. Namun, sekali lagi rasa fobia terhadap air menguasai diri. Kesian suami... Mungkin kerugian besar bila bawa isteri yang tak pandai berenang untuk ber'snockling'. hihi.. Tak nak ber'snockling' dah... Serik... tapi tetap best..

~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

Monday, December 21, 2015

Taman Botani Negara, Shah Alam (28/3/15)

Bismillahirrahmanirrahim..

Bermula lagi cuti suami. Seperti kebiasaannya, kami akan berjalan2 untuk memanfaatkan masa bersama dan mencipta kenangan terindah. Destinasi pilihan kami adalah Taman Botani Negara, Shah Alam. Sebenarnya, tujuan utama kami ke Taman Botani Negara ini adalah demi Skytrex. huhuhu Namun, ada pelbagai lagi tempat menarik yang boleh dikunjungi dalam Taman Botani Negara ini selain Skytrex. Tempat ini sangat besar dan kita boleh bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain menaiki bas shuttle, menyewa basikal atau berjalan kaki (tak sesuai jalan kaki sebab jauh).

1. Skytrex

Kini kami mula menjinakkan diri dengan aktiviti yang adventure dan mencabar diri... huhuhu.. Aktiviti pertama kami ialah Skytrex, iaitu aktiviti di atas pokok yang memerlukan kami merintangi halangan/rintangan yang agak mencabar terutamanya bagi mereka yang takutkan ketinggian. Skytrex ini terletak di Taman Botani Negara, Shah Alam. Tiket masuk RM45/person.Terdapat 3 level iaitu untuk little adventure, big thrill (5 meter ketinggian) dan extreme challenge (7 meter ketinggian).




Inilah antara contoh halangan yang perlu dirintangi dengan penuh kekuatan dan ketabahan. hihihi







Skytrex ni paling banyak flying fox. Inilah yang paling best. Rasa macam terbang.. heee.. Haa, sebelum memulakan aktiviti ini, semua peserta perlu belajar cara lock dan unlock 'besi pencangkuk' dan kabel kerana semuanya perlu buat sendiri/ berdikari atas pokok tu. Wuuhuu




Aktiviti ni memang membuatkan kami sakit2 badan, tetapi memang berbaloi. Sesuai bagi mereka yang takutkan ketinggian. Tidak rugi mencuba. ^__^

2. Taman Botani

Kemudian kami ke pintu utama untuk makan dan berjalan-jalan di taman botani. Tempatnya cantik, surau dan toilet juga bersih. Ada sawah bendang dan hiasan taman yang cantik. 




3. Rumah 4 musim

Semasa di sana, mereka sedang melaksanakan aktiviti penyelenggaraan untuk perubahan musim. Jadi, tak banyak gambar yang kami dapat di sana.




4. Taman Haiwan

Tempat terakhir yang kami pergi dalam Taman Botani ini adalah mini zoo. Sebenarnya ada tempat lain juga seperti ladang buah tetapi kami tidak cukup masa untuk ke sana. Mini zoo pun besar juga. Ini antara gambar yang kami ambil.





Inilah aktiviti yang sangat memenatkan kerana seharian kami menghabiskan aktiviti tersebut. Seminggu lebih juga sakit2 badan. huhu

~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

Pengalaman Anak Prolonged Jaundice

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, hari ni TSB (Total Serum Bilirubin) anak kesayangan sudah menurun banyak. Hari ni merupakan hari ke 25 Irdina Safiya melihat dunia. Irdina Safiya adalah anak sulung ummu yang mengajar ummu erti kesabaran menantikan kehadiran anak selama 2 tahun 3 bulan, merasai detik keindahan mengandung, megalami kesakitan melahirkan seorang khalifah dan kini bakal mengajar ummu erti kesabaran mendidik anak. Bukan Irdina sahaja yang perlu belajar mengenal dunia, ummu juga perlu belajar menguruskan anak dan rumah tangga. In shaa Allah…

Semasa tiga hari pertama Irdina lahir ke dunia, barulah ummu perasan rupanya Irdina tak pandai menyusu. T_T Nurse yang melawat ke rumah dah mula risau dan meminta ummu memeriksa TSB Irdina di klinik kesihatan. Muka Irdina memang kuning dan merah. Hari ke 5, pusat Irdina da jatuh. Alhamdulillah. Senang sikit nak uruskan Irdina. Hari ke 6, TSB Irdina naik ke 322 (Sepatutnya kena masuk wad bila TSB lebih 250) dan Irdina terus masuk wad di Hospital Tampin selama 3 hari 2 malam. Ummu sedih sangat sebab ummu tiada pengalaman dan rasa macam salah ummu pula bila Irdina tak menyusu. Walhal masa tu, Irdina tak pandai menyusu dan ummu pun tiada pengalaman. Irdina keluar wad dengan TSB 185. Masa tu ummu masih risau sebab ummu rasa, TSB Irdina turun kerana phototheraphy. Mungkin masa tu Irdina dehydrated sebab muka Irdina jadi merah kehitaman (macam sun burned) dan naik bintik-bintik berair atas kepala Irdina. Kesian Irdina.

6 dec, daddy buat akikah untuk Irdina. Kuning Irdina mula naik semula. Ummu pun risau, takut Irdina terpaksa ke hospital di hari akikah Irdina. Kuning Irdina masih di paras muka. Dua hari selepas majlis akikah, Irdina masuk wad di Hospital Seremban pula kerana TSB Irdina naik ke 320. Umur Irdina dah 15 hari, Jadi Irdina sudah dikategorikan sebagai kuning berpanjangan (prolonged jaundice). Ummu terpaksa tinggalkan Irdina semalaman kerana tiada katil kosong. Keesokan harinya, barulah ummu dapat temankan Irdina. Kali ni pun, Irdina kena duduk bawah lampu selama 3 hari 2 malam dan keluar wad dengan TSB 208. Ummu masih risau lagi.

Kemudian, Irdina kena follow up bacaan TSB dengan klinik kesihatan. Seperti yang dijangkakan, hari ke 21, TSB naik mendadak ke 234. Lagi 16, kena masuk wad. T_T Sedihnya dan ummu mula tak berpuas hati dengan nasihat doctor yang mencadangkan Irdina diberi susu setiap satu jam. Ummu tahu, perkara tersebut agak mustahil kerana Irdina tidak menyusu pun. Irdina hanya merapatkan gusi Irdina dan sambung tidur. Pernah sampai tersedak sebab Irdina tidur, tapi dipaksa menyusu. Ummu dan daddy akhirnya buat keputusan untuk ke klinik swasta. Ada yang mencadangkan klinik yang menawarkan ubat makan bagi menurukan kuning. Tapi ummu tak ambil pilihan tersebut kerana ummu tahu, pasti ada kesan buruk daripada pengambilan ubat tersebut.

Di klinik swasta tersebut, doktor bertanya tentang semua keputusan makmal Irdina semasa di Hospital. Alhamdulillah, thyroid function test, liver function test dan UFEME semuanya negative. Berat badan Irdina pun meningkat dari 2.47kg ke 3.3kg. Jadi, doktor tersebut merumuskan bahawa Irdina cukup susu badan. Kemungkinan Irdina dikategorikan dalam “breast milk jaundice”. Jaundice terbahagi kepada 2 jenis. Breast feeding jaundice dan breast milk jaundice. Breast feeding jaundice selalunya berlaku kepada bayi yang berusia 2 minggu ke bawah kerana kekurangan menyusu. Kemungkinan berlaku disebabkan oleh teknik penyususan yang salah atau bayi pasif dan masih tidak tahu menyusu. Breast milk jaundice adalah jaundice yang disebabkan oleh ketidakserasian susu ibu dalam membawa keluar bilirubin dari darah bayi. Jadi, doktor tersebut mencadangkan ummu memberikan susu formula selama tiga hari berturut. Wallahu a’lam. Tidak pasti sejauh mana kesahihannya kerana Allah menjadikan susu ibu itu sebagai makanan dan penawar segala penyakit buat bayi. Namun, ummu berpuas hati sedikit kerana doktor tersebut masih memberi alternatif lain kepada ummu berbanding menyusu setiap satu jam. *_*

Ummu pun mengikut cadangan doktor tersebut. Alhamdulillah, tiga hari kemudian TSB Irdina turun dari 234 ke 149. Alhamdulillah.. Dengan kuasa Allah.. Gembiranya teramat sangat dan rasa bersemangat. Jadi, ummu nak berkongsi perkara ini dengan orang yang mempunyai masalah sama dengan Irdina di blog ini. In shaa Allah. Semoga kuning dan “sun burned” Irdina cepat sembuh.


~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Bismillahirrahmanirrahim..

Setiap orang mengalami pengalaman bersalin yang berbeza begitu juga dengan saya. Tarikh jangkaan bersalin yang sepatutnya adalah pada 14 dec 2015. Saya pula diminta bersalin awal pada minggu ke 37 kerana masalah GDM (Gestational diabetes mellitus-Kencing manis semasa mengandung) dan protenuria (protein dalam kencing).

Hospital kerajaan menjadi pilihan saya berbanding hospital swasta untuk jimat duit. Hospital kerajaan sekarang sudah lengkap dengan pelbagai peralatan terutamanya jika berlaku kecemasan, ada bank darah, wad pun cantik dan sangat murah. Bil saya di hospital kerajaan hanya RM50. Jika di swasta, mungkin sudah mencecah ribuan ringgit. Sangat tak berbaloi. $_$
Pada 23 nov 2015, saya di “induced” iaitu masuk ubat (jenis pil) di pintu rahim bagi memaksa kelahiran bayi. Ubat dimasukkan pada jam 7.30 am. Pada 7.40 am, saya mula merasakan pergerakan bayi yang aktif berbanding biasa. Selepas masuk ubat, saya perlu berbaring selama 2 jam. Selepas dua jam, nurse memeriksa jantung baby dan contraction. Semasa tu, berlaku 3 contraction dalam masa 10 min. Bagi saya, rasa contraction tersebut seperti sakit senggugut, sembelit, sakit pinggang dan perut yang meregang dalam masa yang serentak.  Bila periksa bukaan pintu rahim, baru 1cm. Allahu akbar.. Rasa macam lamanya nak 10cm.. T_T Doktor mencadangkan saya mengambil pain killer. Saya tertidur selama 4 jam kesan daripada pain killer tersebut. 

Pada pukul 4 pm, saya merasakan contraction sekerap 2 ke 3 contraction dalam seminit. Semasa nurse check bukaan rahim sudah 4 cm. Sementara menunggu doktor datang, bukaan rahim sudah 5 cm dan saya terus ditolak ke labour room pada pukul 5.20 pm. Sakit bersalin adalah sakit yang paling menyakitkan. Bila doktor pecahkan air ketuban, rasa lega sedikit. Meneran pula adalah rasa sakit seperti nak buang air besar sembelit. Hihihi... Saya meneran lebih kurang 3 kali dan Alhamdulillah, baby keluar dengan selamat pada pukul 5.51 pm. Berat baby 2.47 kg. Sangat kecil dan kurus. Irdina Safiya nama diberi oleh daddy yang bermaksud, ‘Irdina = kehormatan kami dan keberkatan’ dan ‘Safiya = yang bersih dan jujur’. Suami pun tak sempat masuk labour room, sebab saya terus bersalin. Nurse pun dah kelam kabut dan tak sempat panggil suami. Suami datang semasa luka saya dijahit. Suami pun sempat azan dan iqamat di telinga Irdina Safiya.

Syukur alhamdulillah atas nikmat-Mu Ya Allah..



~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

Pengalaman Mengandung Anak Pertama

Bismillahirrahmanirrahim..

Setelah bersalin, rasa pengalaman mengandung itu tersangat indah. Masih teringat gerakan si comel dalam perut. Menenangkan.. Kali ini sekadar mahu merekod pengalaman mengandung anak pertama ini sebagai rujukan dan boleh dibuat penambahbaikan bagi anak yang seterusnya.. hihi.. In shaa Allah..

Sepanjang tempoh kehamilan, segala perkara direkod dalam Diari Hamil mengikut minggu. Diari ini seperti buku pink klinik tetapi direkod dalam tulisan dan pengalaman yang dilalui sendiri. Sepanjang masa mengandung ini juga, saya mewajibkan diri saya khatam Al-Quran. Alhamdulillah Berjaya khatam semasa mengandung minggu ke 27 (6 bulan). Saya juga ada menyimpan aplikasi perkembangan baby di dalam handphone untuk mengikuti perkembangan bayi setiap minggu. Aplikasi tersebut dikenali sebagai “Pregnancy Week by Week”. Setiap kali selesai solat, saya akan berdoa  perkara yang positif tentang bayi, “Ya Allah, jadikanlah bayi dalam kandungan ku ini sihat dan sempurna sifatnya. Cantikkanlah akhlaknya. Tenangkanlah setiap mata yang memandangnya. Jadikanlah dia golongan yang menjaga solat. Jika dia lelaki, jadikanlah dia sebijak Rasulullah, setampan Yusuf dan seberani Umar. Jika dia wanita, jadikanlah dia sebijak Aisyah, secantik Zulaikha, sekuat dan sesuci Maryam.”

Pengalaman di trimester pertama (bulan pertama hingga ketiga).

Empat minggu yang pertama, masih belum terasa sebarang alahan. Suami juga baru sebulan bercuti, jadi saya lebih tertumpu untuk menghabiskan masa dengan beraktiviti bersama suami. Sempat ber’skytrex’ di Shah Alam yang merupakan aktiviti yang agak lasak di atas pokok. Sangat tinggi dan terpaksa merempuh pelbagai halangan. Kemudian, kami ke Pulau Perhentian dan menghabiskan masa ber’snockling’ selama dua hari berturut dan menaiki bot laju yang meredah ombak yang agak besar dan menakutkan bagi saya yang takut air ni.. *_* Kemudian sempat juga ke Universal Studio Singapore dan merasai semua jenis permainan termasuklah roller coaster. Huhuhu Bertawakal pada Allah, sebab sudah beli tiket yang agak mahal. Rugi kalau tak naik. Waktu ni sudah start rasa mual, pening kepala dan cepat penat. Seterusnya ke Farm in the city di Seri Kembangan yang berdekatan dengan rumah. Tempat ni seperti mini zoo. Agak menarik kerana banyak juga haiwan yang unik dalam mini zoo ini. Semasa di sana, rasa tak larat nak jalan dan sesak nafas. Jalan sikit dah kena rehat. T_T Akhir sekali ke Tasik Putrajaya Cruise. Aktiviti ni tak berat pun. Cuma duduk dalam feri yang besar, tetapi hanya ada enam orang penumpang sahaja dan kami boleh duduk di luar feri bagi mengambil gambar dan menikmati keindahan alam dengan bahagianya tanpa kesesakan orang yang agak merimaskan… hehehe… Walaupun sudah mula loya dan mual, saya masih aktif beraktiviti untuk manfaatkan masa cuti suami sepenuhnya memandangkan kami bersama hanya untuk dua bulan.

Pada bulan kedua hingga kelima, saya diserang rasa loya dan muntah. Di trimester pertama ini juga, dua masalah kesihatan telah dikesan iaitu Gestational Diabetes Mellitus (Kencing manis semasa mengandung) dan Protenuria (Protein dalam kencing) yang membuatkan saya terpaksa dirujuk ke hospital bahagian O+G dan Pakar Nephrologi. Dua masalah ini menyebabkan setiap minggu saya perlu ke klinik/hospital, mendapat tagging ‘kuning’-hanya dipantau oleh staff nurse sehingga bersalin dan berakhir dengan bersalin secara induce (paksa) di minggu ke 37. T_T Semua ini ditanggung sendirian kerana suami sudah bekerja di lautan yang luas bagi mencari rezeki. Segala apa yang dilalui hanya Allah yang tahu dan Allah sahaja yang memberi kekuatan luar biasa kepada saya untuk melalui setiap detik tersebut.

Pengalaman di trimester kedua (bulan keempat hingga keenam).

Dalam trimester ini, saya mengalami alahan yang teruk dengan vitamin zinforic. Setiap pagi, 5-15 minit selepas makan vitamin tersebut, mesti saya akan muntah. Kemudian doktor menukarkan zinforic  kepada tiga vitamin iaitu folic acid, vit B complex dan iron. Masalah muntah dapat diatasi. Alhamdulillah. Saya juga telah membuat pemeriksaan gigi dalam trimester ini. Semasa di bulan puasa, saya terpaksa meninggalkan puasa selama lima hari kerana perlu minum air glucose, pemeriksaan BSP (perlu makan dan ambil darah 4 kali dalam masa satu hari), baby tidak aktif dan masalah kesihatan yang tidak dapat dielakkan. Pada minggu ke 15, saya mula merasakan gerak baby semasa tengah duduk. Minggu ke 18, saya dapat merasakan gerakan memusing baby serta merasakan seolah degupan atau detakan (tak pasti samaada degupan jantung atau baby tersedu). Semasa bulan puasa, berat saya turun mendadak dan sama seperti sebelum pregnant. Mungkin kerana alahan dan menyebabkan selera makan semakin berkurangan. Saya juga terpaksa berpindah dari rumah lama (tingkat 4) ke rumah dalam kawasan UPM (tingkat satu). Terpaksa angkut barang yang ringan sikit2 bersama dengan ibu. Masa ni, rasa nak menangis sebab suami tiada. Badan sakit-sakit dan sangat memenatkan. Barang yang besar dan berat pula perlu upah lori dan tenaga kerja. Saya juga tak boleh memandu melebihi satu jam kerana sudah mula sakit pinggang, sakit tulang belakang dan bahagian perut. Bahaya memandu sendirian ke tempat yang jauh. Jadi, saya mula menangguh semester dan tinggal bersama ibu sehingga bersalin.

Pengalaman di trimester ketiga (bulan ketujuh hingga kesembilan).

Inilah trimester yang sangat dinantikan kerana suami akan pulang bercuti. Yayyy.. Masa ni adalah masa mengandung yang sangat indah kerana ada suami untuk memandu dan boleh jalan2 walaupun penat. Tiba-tiba rasa sihat dan mood untuk bercuti datang lagi. Pada trimester ini, saya ke Cameron highland, Gambang Resort, Berjalan ke Kuantan dan Cherating, serta Port Dickson (Upside Down House dan Ostrict Farm). Di trimester ini,saya mengamalkan zikir hamil sehinggalah ke waktu bersalin. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.


~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

Tuesday, June 30, 2015

Penantian Cahaya Mata

   Bismillahirrahmanirrahim… Sudah berhabuk rasanya blog ini… Lama tidak singgah dan update topik yang baru. Maklumlah, berbulan melalui morning sickness yang membuatkan mata tidak segar mengadap lap top, fikiran melayang hinggakan suami ke laut pun, tiada emosi berlebihan… Kali ini nak berkongsi sedikit mengenai penantian cahaya mata..

   Syukur Alhamdulillah, akhirnya disahkan hamil.. ^__^.. Rasanya ingin bersujud lama-lama dan berterima kasih dengan Allah atas nikmat yang Dia pinjamkan seketika buat diriku ini. Semoga semuanya bermula dan berakhir dengan perkara yang baik.

   Hati mana yang tidak gelisah jika sudah dua tahun berkahwin, tetapi masih belum dikurniakan cahaya mata. Orang sekeliling sering bertanya, seolah tiada usaha yang saya dan suami lakukan. Terkadang rasa kecewa kerana soalan yang mereka ajukan seolah mempersoalkan ketentuan Allah. Tiada siapa yang tahu setakat mana rezeki kita dan bagaimanakah bentuk ‘rezeki’ yang Allah kurniakan kepada kita. Syukur, Alhamdulillah, hati ini yakin bahawa Allah telah menetapkan masa yang benar-benar sesuai agar anak yang bertuah ini lahir pada masa yang tepat. Walapun terpaksa menangguhkan satu semester demi keselamatan bayi tercinta ini dari bahaya bahan kimia dalam makmal.

    Sepanjang dua tahun empat bulan penantian ini, saya rasa bersyukur sangat kerana terlalu banyak hikmah yang saya peroleh. Dengan satu tempoh masa inilah membuatkan saya merasai apa yang dilalui oleh pasangan yang tidak dikurniakan cahaya mata. Allah permudahkan pernikahan kami, dan Allah uji pula kami dengan perkara yang lain. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil. Inilah perasaan mereka yang menanti cahaya mata bertahun lamanya. Rasa bagai ingin duduk jauh dari orang yang mengenali kita. Bukan kerana tidak sabar dengan ujian Allah, tetapi kerana ‘berbisanya’ mulut orang disekeliling seolah tidak percaya qada dan qadar Allah.

   Sepanjang penantian cahaya mata, pelbagai usaha saya dan suami lakukan. Di sini saya ingin berkongsi usaha tersebut. Mungkin terlalu banyak yang saya senaraikan di sini. Saya juga tidak tahu mana satukah asbab Allah memberikan saya peluang untuk hamil ini. Bagi saya, setiap apa yang saya lakukan hanyalah sebagai ikhtiar. Hanya Allah yang Mengetahui. Setiap orang, usahanya dan asbabnya berbeza. Ini sekadar perkongsian dari seorang hamba Allah yang sangat lemah.

1.      Amalan doa ibu hamil “Rabbi la tazarni fardau, wa anta khoirul warisin” yang bermaksud, “Ya Allah, janganlah Engkau biarkan diriku sendiri (tanpa zuriat), dan Engkaulah juga sebaik-baik yang Mewarisi” Anbiya:89.



2.      Doa sendiri dari hati sebagai contoh “Ya Allah, hanya pada-Mu tempat hamba memohon. Engkau berilah peluang agar hamba boleh merasai susahnya mengandung sebagaimana yang dilalui ibuku. Engkau berilah hamba kesempatan melalui kesakitan melahirkan sebagaimana wanita lain merasakan. Engkau berilah hamba peluang merasai cabaran mendidik anak mengikut syariat-Mu. Engkau berilah hamba kesempatan itu ya Allah. Hamba redhakan anak hamba untuk kerja dakwah ad-deen Mu…”

3.      Banyakkan beristighfar. Mohon pada Allah agar kesalahan kita sama ada sedar atau tidak, kecil atau besar diampunkan. Rasulullah S.A.W bersabda, “Barangsiapa yang beristighfar dengan tekun, maka Allah memberinya jalan keluar dari segala kesusahan dan kesempitan hidupnya, dan Allah memberinya rezeki secara tak terduga.” Hadis Riwayat Abu Daud.

4.      Banyakkan bersedekah. Tak kiralah nilainya besar atau kecil, sedekah dapat membersihkan harta kita. Jika ada banyak duit, sedekahlah banyak. Jika kurang, 10sen pun sudah dikira sedekah. Yang penting niat kita ikhlas. Sedekah juga sebaiknya dirahsiakan. “Perumpamaan orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi sesiapa yang Dia kehendaki, dan Allah Maha Luas (kurnianya) lagi Maha Mengetahui.” Al-Baqarah: 261. Suami isteri digalakkan bersedekah. Kadang-kadang Allah uji kita melibatkan duit, kerana Allah nak ingatkan kita supaya bersedekah. Boleh juga buat satu tabung di rumah. Setiap kali lepas Subuh, kita masukkan duit, walaupun 10sen, dan kemudian niatkan untuk dapat zuriat yang baik. Bila duit tabung tu da banyak, boleh la sedekah kat mana-mana. Buat jamuan untuk anak yatim, sedekah duit di masjid atau belikan telekung dan apa-apa pun mengikut keperluan sesuatu tempat tersebut. In shaa Allah. Bila da sedekah, lupakanlah jumlah dan apa yang kita dah sedekah tu. Setiap kali sedekah, niatkan untuk dapat anak yang soleh dan buat ibu bapa atau saudara yang sudah tiada.

5.      Bela haiwan peliharaan. Tidak kisahlah nak bela apa pun… Saya pilih rabbit kerana najisnya tak berbau terlalu kuat jika dibandingkan dengan najis kucing. Dan yang penting, rabbit lebih besar dan gebu berbanding hamster… hihihi… Kita bela haiwan dengan baik, in shaa Allah haiwan itu akan mendoakan kita.

6.      Fikir orang lain dalam setiap perkara. Selalunya, kalau nak rendahkan ego, kita akan buat perkara yang serendah2nya jika dibandingkan dengan tahap pendidikan atau kerjaya kita. Jika kita belajar sampai PhD, janganlah kita pula memulakan suasana tandas yang kotor. Kalau tak sanggup bersihkan tandas, cukuplah kita bersihkan bahagian yang kita telah gunakan. Itu juga dikira membantu mak cik cleaner. Macam mana nak jadi sensitive dengan persekitaran? Jawapannya adalah, menanamkan sifat empati dalam diri. Empati adalah kita meletakkan perasaan atau situasi orang lain dalam diri kita. Seperti contoh yang tadi, kita bayangkan kita mak cik cleaner tandas tu. Mestilah kita akan lebih bertanggungjawab. Perkara ini kecil, tapi tak semua mampu melakukannya melainkan dengan izin Allah. Kita memudahkan orang lain, dan mungkin ada di antara mereka yang akan mendoakan kita yang memudahkan urusan mereka.

7.      Minta doa dari ibu bapa dan orang lain. Saya selalu meminta ibu mendoakan saya berjaya setiap kali sebelum menjawab soalan peperiksaan. Saya juga sering meminta ibu mendoakan agar saya dikurniakan cahaya mata yang soleh/solehah. Doa ibu itu makbul, tiada hijab. In shaa Allah. Saya juga ada mengirimkan doa kepada dua orang rakan saya yang menunaikan umrah, dua bulan sebelum saya hamil.

8.      Supplement. Saya juga ada mencuba beberapa supplement yang dikatakan berkesan untuk mendapatkan cahaya mata contohnya Furmon, pil herba cina dan mineral coffee. Tapi semuanya tidak memberi sebarang kesan. Semua hanya ikhtiar dan tidak akan berlaku tanpa izin Allah.

9.      Pemeriksaan kesihatan. Saya sudah beberapa kali menghubungi LPPKN, namun gagal. Dua hari kemudian, saya disahkan hamil. Alhamdulillah. Pemeriksaan kesihatan amat mahal. Jadi, puas saya berdoa agar Allah berikan keajaiban kepada saya. Kerana Allah itu Maha Berkuasa dan mampu membenarkan perkara yang ajaib dan mustahil itu berlaku.

10.  Saya mencuba ovulation test kit. Kit ini adalah untuk mengesan LH (luteinizing hormone) yang tinggi sebelum perlepasan telur wanita (ovum). Kit ini boleh didapati di Watson, Guardian atau Farmasi. Alhamdulillah, baru cuba sekali, Allah permudahkan.

   Setakat ini, itu sahaja perkongsian saya mengenai ikhtiar yang saya cuba usahakan agar mendapat peluang untuk hamil. Mungkin banyak usaha yang saya rasakan telah dicuba, tetapi, mana tahu mungkin datang dari asbab yang lain. Hanya Allah yang Maha Mengetahui. Bagi mereka yang masih menanti cahaya mata, yakinlah. Usaha dengan penuh tawakal kepada Allah. Kadang-kadang perkara itu terlalu kecil dan berada di sebelah kita, tetapi kita yang tidak nampak. Hiraukan herdikan atau soalan pedas orang lain. Yakin dengan Allah. In shaa Allah.. La tahzan.. Innallaha ma ana… Jangan bersedih. Allah sentiasa dengan kita.

~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~




Wednesday, February 25, 2015

Melancong atau melencong?

Bismillahirrahmanirrahim.. Alhamdulillah… Selesai solat sunat Dhuha.. Terdengar alunan ayat suci al-quran. Entah siapa yang pasang…. Tengah menaip thesis ni, terasa pula nak singgah di blog. Maklumlah, suami menjangkakan pulang jumaat ni, tapi nama tak naik pula.. Jadi, dia akan balik lewat dua minggu. Alhamdulillah dah jumpa di kapal.. Jadi, rasa rindu masih boleh diatasi… hehehee. Kali ni nak tutup pula rasa rindu ni dengan bebelan mengenai 'melancong' yang telah 'melencong' ke facebook.

Rasa seronok melihat gambar kawan-kawan yang melancong atau berjalan2.. Gembira melihat mereka gembira dan sekaligus memberi idea kepada saya untuk melawat tempat sedemikian sekiranya ada masa terluang. In shaa Allah. Rambut manusia ada kerinting, ada lurus, ada ikal mayang…. Warna kulit manusia ada putih pucat, ada kekuningan, ada sawo matang ada yang gelap… Maksudnya di sini, semuanya manusia ciptaan Allah (Khaliq), tapi ada keunikan masing-masing. Adilnya Allah melihat mereka bukan atas dasar kecantikan. Tapi atas perbezaan iman. Jika nak tahu berat, ukur pada penimbang berat.. jika nak tahu panjang, ukur guna pembaris.. jika nak tahu lengkung, ukur guna caliper.. jika nak tahu suhu, ukur guna thermometer… jika nak tahu tinggi ombak, ukur kelajuan angin.. jika nak tahu kedalaman laut, ukur guna gyrometer.… huhuhu… Jika nak tahu iman?? Ada alat pengukur tak?? Iman kan turun naik… Bagaimana nak tahu iman kita naik ke turun… naik berapa banyak? Turun paling banyak? Iman kita bukan macam malaikat…Kita ada nafsu dan syaitan.. Jadi iman sering naik dan turun ibarat barograph.. huhu… Nak tahu amal kita sekarang, bandingkan dengan amalan Rasulullah s.a.w /ulama2… Tentu jauh beza. Mustahil!! Ikut amalan Rasulullah/ulama, maka iman akan sentiasa naik, dan sedikit2 je turun… Nak tahu naik atau turun, boleh bandingkan diri kita sekarang dengan satu zaman kita yang kita rasa iman kita mencapai satu tahap ketenangan kepada Allah…. Contohnya, kita rasa bangun malam itu suatu ketenangan yang paling bahagia, jadi itulah tahap kita merasa kemanisan iman. Jika sekarang kita rasa serabut, adakah kita sudah menjauhi amalan kemanisan iman itu? Kita yang boleh rasa, kita yang boleh ukur dengan menggunakan mata hati sendiri. Orang banyak bersangka2… Hanya kita yang tahu siapa diri kita. Contoh lain, kita solat sunat Dhuha, tapi nak solat time ada orang ramai, nak menunjuk2… Hah, betullah tu,.. mana nak capai kemanisan iman… Mungkin itu hanya pandangan orang.. Mungkin salah.. Tapi bila itu dari pandangan mata hati sendiri.. itu mungkin parah!! Kita yang tahu iman kita… Jangan duk mengukur iman orang lain pula…. Menegur itu perlu tapi kita tak mampu memalingkan hati manusia melakukan kebaikan. Pendakwah dan penghukum adalah dua perkara yang terkadang bergaul sebati dalam hati tanpa kita sedari… Nauzubillahi min zalikh..

Hah, apa pula kaitan ‘melancong’, ‘perbezaan’, ‘pengukur’ dan ‘iman’ ?? Sekadar ingin memberikan pandangan dari diri yang banyak melakukan kesalahan ini… Hukum ‘wajib’, ‘makhruh’, ‘sunat’ dan ‘harus’ kini semakin banyak dikeluarkan bergantung kepada zaman/keadaan/situasi. Ada yang kata haram tengok wayang.. Ada kata harus… ada juga kata wajib ke? Huhu Ada kata haram berfacebook, harus, sunat, ada kata wajib juga ke? Wajib maksudnya kalau tinggal DOSA.. Huhu Semuanya bergantung kepada keadaan. Jika buka fb, tengok aurat orang lain, memaki orang lain, memfitnah orang lain, seeloknya dijauhi.. Jika buka fb, sebarkan dakwah, Alhamdulillah, semoga istiqamah.. Kata-kata ini juga ditujukan khas buat saya yang sering online fb ni… uhuk uhuk… hihi..

Hah, menyimpang lagi ke bahagian lain… Baiklah sekarang saya terus ke topic yang sebenarnya. Begini, saya suka melihat gambar kawan-kawan pergi MELANCONG. Boleh juga dapat idea nak pergi mana nanti… Tetapi, saya kurang berminat nak letak gambar saya melancong/ aktiviti saya dalam fb… Kenapa ya? Sebab saya takut jadi RIAK!! Ini diri saya sendiri. Bila dah ternampak jumlah LIKE, hah dah mula la, “Waahh… ramainya yang like gambar aku ni….” Senyum sampai telinga sampai nak tidur pun lupa baca doa tidur!! Erk.. Excited to the maximum level… huh… Check pula siapa yang LIKE atau x… Kalau kawan tu x LIKE, konklusinya ‘Hah, jeleslah tu.. Hari tu dia jalan kat Sabah je.. Ade aku kisah? Aku kat England ni.. Hahah’… Erk… *_* Jadi perasaan BURUK SANGKA dan DENGKI pula. Satu perkara lagi yang sering menghantui saya adalah, bukan semua orang senang dan dapat melancong.. Makan pun tersekat-sekat… Nak cucuk ATM pun menggigil-gigil… Kesian pula pada mereka ni… Bukan semua dapat peluang dan rezeki untuk melancong tu… Saya dibesarkan dengan keluarga yang sederhana… Saya melaluinya.. Sekarang, Alhamdulillah suami rajin bawa jalan-jalan… Syukur kepada Allah.. Tapi cukuplah gambar-gambar tu saya simpan dalam laptop… Cuci beberapa keping yang cantik dan letak dalam ‘ALBUM CINTA SUAMI ISTERI’… Kalau tiba-tiba ada gaduh-gaduh manja dengan hubby, boleh la tengok gambar dan kenangkan semula kenangan yang indah tu.,…  Kalau letak kat fb, mungkin ada yang suka dan mungkin ada yang meluat… huhu Jadi, saya pun ambil keputusan, gambar saya, kegembiraan saya, untuk saya… Dah selalu doa minta dijauhi dari fitnah dunia, tapi kalau perangai sendiri mendedahkan diri kepada fitnah, susah juga…

Doa bukannya skrip kosong yang dihafal… Kita kena ambil tindakan agar doa kita itu termakbul… Contoh, kita doa xnak mati dalam kemalangan, tapi bawa kereta laju-laju… hah, salah siapa tu? Lainlah kalau bawa perlahan tetapi berlaku juga, itu ujian Allah… Kalau kita bersabar ingat Allah, dapatlah pahala dan gugurlah dosa.. Tapi kalau asyik duk mengeluh/merungut/membebel semua tak kena, bagaimana pula? Sendiri jawab… huhu… Saya tak kata nak upload gambar tu salah, tapi pastikan niat tu betul.. Kalau iman tu lemah dan takut dihasut oleh nafsu dan syaitan (macam saya), maka elakkanlah… Peringatan sesama muslim… Wallahu a’lam.

Melancong yang telah melencong ke facebook. Post ni pun telah melencong jauh untuk sampai ke topik melancong... Maaf atas kekurangan diri menyusun kata... Yang baik datang dari Allah, yang buruk datang dari diri sendiri... *_*


~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

Monday, February 23, 2015

PuJi MeMUji

Bismillahirrahmanirrahim…. Alhamdulillah ya Allah… Sekarang ni tengah hujan lebat… Allahumma syaiban nafia’… Semoga hujan yang Allah turunkan ini adalah hujan yang memberi rahmat kepada seluruh hidupan dan bukannya menjadi bencana alam… Maklumlah sekarang ni musim  panas…. Tiba-tiba rasa nak menaip pula… heee…..

Dalam kehidupan ini, yang kita rancangkan adalah lurus dan cantik tanpa sebarang halangan. Tetapi seringkali kita diuji oleh Allah agar kita sedar diri… Jika semua perkara cantik dan tiada masalah, maka kita akan menjadi bongkak dan lupa untuk bersyukur kepada Allah… Kita sering menyalahkan orang lain apabila berhadapan dengan masalah. Lalu bagaimanakah kehidupan yang kita idamkan sebenarnya? Kehidupan ibarat di syurga walhal kita terleka dan semakin menjauh dari Illahi… Mimpi Indah apakah itu????? Bila datangnya susah, maka kita akan kembali merayu, memohon kepada Allah.. Jika tanpa kesusahan itu, maka adakah kita akan bongkak dan membangga diri bahawa kita adalah yang terbaik????  Jangankan kerana seluar yang sudah koyak itu, kita salahkan seluar yang semakin mengecil dan bukannya badan yang semakin membesar… *_* Ayuh muhasabah diri… Suka saya bincangkan sesuatu topik dalam suasana rumah tangga kerana inilah yang kita semua bakal tempuhi. Suka saya ingatkan… Kita akan ke syurga hanya dengan redha suami (melainkan suami yang tak ikut syariat Allah).

Hahhh.. punya panjang introduction… Sebenarnya hari ini saya ingin berbicara tentang PUJI MEMUJI dalam rumah tangga… huhuhu… Orang yang suka memuji sebenarnya telah dididik dengan pujian sejak kecil… Jadi mulutnya agak ringan untuk memuji…. Saya akui perkara itu kerana saya ini agak sukar memuji orang lain walaupun dalam hati saya memujinya…. Saya juga tidak suka mengharapkan pujian…Cukuplah pujian itu kepada Allah… Tetapi pujian dari suami memang suka sangatlah…. Heeeee….. ^____^ menaikkan semangat diri… Alhamdulillah..

Secara fitrahnya wanita  suka dipuji. Jika suami suka memuji, maka Alhamdulillah… Satu bonus buat kita. Tapi bagaimana pula dengan suami yang sukar meluahkan pujian buat isterinya?Seeloknya kita memulakannya dulu.. kita pujilah suami juga… kerapkan memuji pasangan, kerana sudah tentu dialah yang paling terbaik antara semua lelaki buat diri kita… Mungkin lelaki di luar lebih kacak, tetapi perangainya tidak sekacak rupa… Maka tetapkan dalam hati bahawa suami kitalah yang paling kacak dalam dunia ini. Maklumlah wahai wanita, mulut kita ini sering terlepas. Jika sudah berkahwin, rakan yang belum berkahwin sibuk duk memuji ketampanan lelaki lain, maka janganlah sesekali kamu memuji lelaki itu walaupun hanya dihadapan rakanmu sahaja. Takut nanti terbiasa, dan kamu Teerrmemuji lelaki lain di hadapan suamimu tanpa sengaja.. Haaaa…… Kecil pula hati suami nanti… tetapkan dalam hati, suamimu itu adalah paling indah dengan akhlaknya… Botak, buncit, boroi, hitam atau pendek mereka itu, tetap suamimu… Jangan sesekali menggunakan kata-kata negative terhadap suamimu. Kita perlu berfikir secara matang dan professional.. Adakah kita suka mendengar perkataan negative dari mulut suami? Jika tidak, maka kamu juga perlu menghindari kata2 negatif tersebut. Adilkan? Bahagiakan?… Akhlak yang cantik, iman yang kuat itulah yang menghiasi dan menambahkan kecantikan suami/ isteri ketika di syurga kelak… ^_^

MashaAllah…. Cantiknya pelakon tu… heeee… Pujian bagi sama jantina… Jika sudah berkahwin, jangan jadikan tabiat memuji kecantikan rakan/pelakon/ sesiapa sahaja depan suami… Takut bila terbiasa, suami puji perempuan lain, nanti kamu juga yang cemburu… Betul tak? Hihihi… Kadang kala ada juga beberapa kali saya terlepas memuji rakan perempuan saya semasa sedang berbual dengan suami… Laju aja suami mencelah, “Isteri abang lagi cantik….”… Hadza min fadhli rabbi… Sungguh bijak suami saya dalam mencuit hati isteri…  ^_^ Sejujurnya, dia selalu memuji saya setiap hari… Jika masak, masakan itu dipuji ‘sedap’… Jika berbicara, kata-kata itu dipuji ‘bijak’… Jika diam, dipuji ‘cantik’,.. Jika beramal, dipuji 'solehah'… Segala perilaku saya disambut dengan pujian oleh suami… Syukur Alhamdulillah.. Bagi saya, setiap pujian itu adalah DOA dan KEKUATAN bagi saya. Begitu juga suami.. langsung TIDAK PERNAH memuji kecantikan wanita lain dan KETAMPANAN lelaki lain….  Nampak kecil… Tapi kesannya sangat besar… Mungkin suami tidak sedar perkara ini. Saya harap mana yang baik boleh  dicontohi oleh pasangan HALAL yang lain… Terima kasih sayang (untuk my hubby)…. ^_~

Segala PUJI bagi Allah Tuhan sekalian alam…


~~SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

Monday, February 16, 2015

1000 Makna di Atas Kapal

Bismillahirrahmanirrahim.. Alhamdulillah, sudah sampai di UPM untuk menyambung semula semester yang berikutnya.

Diri ini meninggalkan palitan kenangan di dalam kapal, membuatkan suamiku diserang ‘penyakit’ sepertimana mula-mula sign on dulu. Malah kali ini lebih kritikal sehinggakan suamiku enggan sign on di ‘Kapal Puteri Mutiara Satu’ ini lagi kerana hampir setiap sudut telah dilawati oleh ku dan suamiku… Begitu besar kesannya kehadiran diri ini dalam kapal tersebut hingga mengganggu ketenangan suamiku.. Hingga dia sudah tiada mood lagi nak bekerja dan nak pulang cepat…. *_* Begitu hebatnya kesan kehadiran seorang isteri pelaut di tempat kerja suami walaupun hanya 2 minggu…. Adakah suami pelaut yang lain juga mengalami perkara sedemikian? Hihihi… ^_~

Wahai suamiku, Itulah kesannya kepada orang yang ditinggalkan…. Setiap sudut rumah akan terkenang wajah pasangan yang tiada lagi di sisi atas urusan yang mereka terpaksa utamakan. Itulah yang dilalui oleh isterimu apabila dirimu sign on.Kehadiranmu seolah sentiasa di sisi, di dalam kereta, rumah kita serta rumah ibubapa. Apabila shopping sorang-sorang di pasaraya yang sering kita kunjungi, maka terasa seakan dirimu ada bersama… Tetapi sebenarnya itu hanyalah khayalan semata…

Semasa di kapal, dirimu mengorbankan waktu rehat demi mengisi masa dengan perkara manfaat bagi isterimu… Di wajahmu terlihat keletihan, tapi dirimu bertahan bagaikan pejuang yang tidak mahu menjatuhkan senjata… huhuhu….. Terima kasih sayang….. Blog ini sering dilawati oleh suamiku yang sentiasa meraikan penulisan isterinya. Bukan setakat penulisan, malah dalam setiap apa yang ku lakukan.. Semasa cutimu, baju-baju kotor tidak sempat ku sentuh untuk basuh.. tanganmu sepantas kilat meyambar baju tersebut tanpa merungut. Jika isterimu basuh baju tersebut, maka suami ini akan menarik muka sambil berkata, “Alaaa… hana ni.. Itu kerja abang… Biar abang yang buat….”… ^___^ Alhamdulillah.. Sungguh murninya tingkahmu wahai sayang….

Bila isterimu masak, maka suami akan datang dan menawarkan diri untuk membantu.. mashaAllah…. Semoga berkekalan hingga ke hari tua…. Hehe… Penyapu, mop juga menjadi milikmu sorang…. Ringannya tulangmu membantu isterimu duhai sayang…. ^_^ Pantang disebut apa ku mahu, pasti ditunaikan. Pernah suatu ketika ku suarakan padamu untuk membeli tablet. Suami terus buat survey di internet dan mengajakku ke pasaraya untuk survey.. Rasa bersalah menyelubungi diri kerana tablet impianku mencecah hampir RM5000. Bukan caraku menghabiskan wang di atas ‘kehendak’ dan bukan pada ‘keperluan’… Lalu puas ku pujuk pula dirimu bahawa tablet itu sebenarnya tidak perlu… Malu dengan diri sendiri.. malu dengan suami… Pantang sebut, pasti dia cuba untuk tunaikan….

Semasa di atas kapal, tangan ini sentiasa dipimpin erat oleh suamiku…. Dibawa melalui jalan yang jauh dari kumpulan kawannya. Sungguh, tindakan mu itu amat ‘cantik’ duhai sayang… Perasaan cemburu di hatimu menandakan bahawa suamiku bukanlah seorang yang ‘dayus’… Membuatkan diri ini juga segan untuk berjalan tanpa hadirmu….^__^ Semasa di gym, matamu sudah merah menahan kepenatan bekerja.. Namun dirimu tetap bertenaga membuat aksi-aksi lucu agar isterimu ketawa gembira. Maklumlah, pertama kali kita bermain ping pong…. Dirimu menyambut bola ping pong dengan pelbagai aksi melucukan sehingga tertiarap bagi menyambut sebiji bola ping pong,.. Alahai… sangat comel la sayang.. hikhik…

Setiap petang di kapal kita menonton separuh cerita (Filem dijadikan sebagai drama bersiri > tengok sekerat2..) hihi… Sampai kawan-kawan tegur, “asyik tengok cerita ni aje..” hihihi Haa… hampir terlupa… Teringat wajahmu semasa mula-mula menyambutku untuk naik kapal.. Sayang… Wajahmu penuh dengan cahaya… hihi….. Rasa seolah pertama kali kita berjumpa… Sangat berseri-seri… Dirimu tidak memandang tepat ke mataku kerana ‘malu’… ya…. ‘Malu’ itu membuatkan tingkahmu seakan kaku… Nak masuk hari ketiga, barulah nampak perangai hubby sebenar yang suka mengusikku…. Comel sangat…. Hihi….

Mungkin ada hikmahnya Allah tidak beri lagi kita cahaya mata… Kita bercinta selepas berkahwin.. Jadi, Allah bagi peluang kita bercinta dengan cinta yang halal dahulu, barulah memberi kita cahaya mata… Cuma perempuan ini memang suka bercerita tentang ‘bayi’.. Kerana bayi itu adalah ‘permainan’ wanita… hihihi…. Kalau boleh nak merasa juga bagaimana rasanya mengandung, melahirkan dan membesarkan seorang anak…. Jika itu tidak termasuk dalam pakej family kecil kita ini, maka dirimu akan tetap ku jaga semampuku hingga ke hujung nyawa dan teringin benar menjadi ketua bidadarimu ketika di syurga… Allah tak menjanjikan anak dalam setiap perkahwinan… tetapi rasanya tidak lengkap tanpa kehadirannya… Mahu melihat anak yang mewarisi sifatmu, kecantikanmu, akhlakmu…. Sebagai peneman dikala dirimu mencari rezeki dan sebagai penyambung rantai perjuangan islam… In shaa Allah…


~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

Thursday, February 12, 2015

Operation onboard Puteri Mutiara Satu.

Bismillahirrahmanirrahim…. Rasanya macam dah banyak cerita mengenai kapal… Kali ni nak cerita pula tentang operation di atas kapal. Saya hanyalah supernumerary (wife officer), jadi tak perlu involve operation pun.. Tapi disebabkan saya ini dilahirkan dengan sifat inkuiri yang sangat tinggi, jadi saya pun ‘menyibuk’ la dalam segala aktiviti atas kapal ni.. Saya bayangkan saya ni adalah sebatang tiang dan mereka semua tak nampak kehadiran saya… hihihi.. Maksudnya, kehadiran saya bukanlah sebagai gangguan… Saya akan duduk berjauhan dengan kawasan mereka berkerja dan hanya menjadi pemerhati yang diam dan duduk disebalik tiang… ^__^ Alhamdulillah, kapten ni baik sangat….. Nak bagi cenderamata la kat dia… Kalau kapten lain ni, memang dah kena ‘halau’ ni… hikhikhik

Sebenarnya wahai isteri pelaut, atas kapal ni sangat banyak operation dan drill yang perlu mereka lakukan.. Semua ni sebagai keperluan yang telah ditetapkan oleh MiSC. Antara drill yang sempat saya ikuti adalah boat drill dan fire drill. Boat drill adalah untuk test 2 boat keselamatan di starboard (kanan) dan port (kiri) kapal. Dalam satu boat ni, boleh muat sehingga 60 orang dan ada disediakan beberapa jenis makanan kering yang tahan lama. Minyak boat ni hanya boleh bertahan selama satu hari sahaja. Mereka akan bawa radar agar senang dikesan oleh penyelamat yang lain.  Kali ini mereka tak turunkan boat, cuma beratur jer kat boat. Jadi, saya akan kongsikan boat drill dari koleksi Mr Hubby.


Safety Boat

Kemudian, operasi yang best adalah fire drill… Haa, time ni ramai yang pakai fire fighting gear (macam baju bomba) berwarna jingga. Kali ni mereka pasang hos ke pili bomba….. Air itu akan dipam dari air laut… lama juga nak tunggu air tu sampai… Yang peliknya, pili bomba tu ada dalam bridge, bukannya di bahagian luar. Semasa operasi tersebut, hos di port side mengalami masalah… Air melimpah dalam bridge… Banjir…. *_* Tiba-tiba je fire drill menjadi gotong-royong membersihkan bridge… hahaha…. ^__^ Apa yang penting, Kapten cool aje… tak marah pun.. Huhuhu… 
Fire drill
Fire drill yang menjadi gotong-royong.. hihi


Ada bermacam operation lagi yang saya tak dapat nak join secara terus antaranya mooring operation (operasi menambat kapal), cargo operation (operasi mengisi LNG) dan anchor operation (operasi menjatuhkan sauh). Mooring operation ni sangat bahaya… Saya hanya memerhati dari bridge sahaja. Mr Hubby kata, proses menambat kapal ni menggunakan tali / rantai besi… Jika tali ni melibas orang, boleh cedera teruk atau membawa maut.. *_*… Saya tak pernah menyertai cargo operation langsung. Operasi ni agak membosankan… Sebab Mr Hubby kata, perlu banyak mengira… Ada formula yang panjang dan mengambil masa yang agak lama untuk mengira jumlah LNG yang telah diisi dalam tangki kapal ni… huhuhu… Lagipun operasi tu di CCR (Cargo Control Room) bersebelahan ECR (Engine Control Room), agak ramai di sana… Segan lah!!... *_*


Pemantauan anchor operation dari CCTV di bridge

Bagi anchor operation, saya hanya memerhati melalui CCTV kapal… Mr Hubby kata, anchor operation ni sangat bising sebab rantai besi yang tersangat besar akan turun untuk menjatuhkan sauh. Segala karat akan berterbangan dari besi tersebut… Dari CCTV pun boleh nampak habuk karat tu.. Sangat bahaya….. Boleh kena kancing gigi… Kalau nak anchor ni, kawasan yang paling disyorkan adalah kawasan berlumpur supaya lumpur ni boleh pegang sauh ni kuat-kuat. Kalau tiada pilihan, boleh juga anchor di kawasan berpasir. Kawasan yang paling merbahaya adalah kawasan berbatu…  Sauh ni boleh pergi sedalam 80 meter tetapi tidak digalakkan. Selalunya mereka akan turunkan sauh dikedalaman 20-40 meter.. Kedalaman dan keadaan dasar laut (berlumpur/berpasir dan berbatu) boleh dirujuk dari peta, echo sounder, admiralty ocean passage of the world (buku), notice to mariners, guide to port entry, admiralty tide table dan banyak lagi… haaa…. Impress kan bila saya tulis semua ni? Sebenarnya, Mr Hubby baru bangun tidur, bila saya tanya jer, terus keluar semua benda ni.. Haaa… jari pun taip je la… tak faham pun… hihihi….. Masa turunkan sauh, nampak air karat dari besi sauh tu mencemari air laut yang jernih tu.. eerrr… heee… Ikan pun boleh pengsan… *_*Semasa anchor, ada 3 kapal LNG, MiSC juga yang turut anchor di Bintulu ni…. Yang peliknya, semua kepala kapal mengadap arah yang sama… Pelik….. Rupanya, Mr Hubby beritahu saya bahawa kapal ni anchor mengikut arus laut… Sauh (seberat 14 tan) terletak dibahagian hadapan kapal. Bahagian kepala kapal ni yang akan ditolak arus dulu dan memecahkan arus yang kuat menjadi perlahan. Jika arus ditolak dari arah belakang kapal, sudah tentulah kapal ni akan berpusing-pusing sebab hanya dipegang oleh satu sauh di bahagian depan. Betul ke teori ni? Huhu… Semasa anchor, break untuk rantai anchor ni tak berfungsi… Nasib baiklah kapal ni ada dua anchor… Jadi boleh lah guna anchor satu lagi.. huhu.. Alhamdulillah…

Last sekali, kapal ni pun ada banyak briefing, terutamanya sebelum masuk port. Saya ada juga sertai beberapa briefing tersebut… Agak menarik… Banyak info-info tambahan yang diperolehi…  Sekian sahaja perkongsian kali ni… Sekejap lagi kapal nak masuk port Bintulu, dan saya juga akan pulang kembali ke sarang asal… huhuhu…. Kenangan terbaik sebagai pembuka kepada tahun 2015. Alhamdulillah Ya Rabb… ^_^


~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

More experiences onboard Puteri Mutiara Satu. 12 feb 2015

Bismillahirrahmanirrahim…. Rasa macam dah tak nak cerita apa-apa tentang kapal… Tapi, jari ni masih belum bersedia untuk berhenti dari menaip… ^_~ Tambahan pula Mr Hubby memberi galakan agar saya turut berkongsi di blog ini…. Memberi maklumat tambahan kepada semua isteri pelaut… Maklumlah, majority pelaut adalah lelaki. Dan seperti yang kita tahu, lelaki ni kurang minat bercerita mengenai kapal kerana dah ‘muak’ dengan suasana yang sama ni sepanjang 6 bulan atau lebih… *_*Setiap hari melakukan perkara yang sama… Saya faham perasaan mereka…. Bagi saya pengalaman ini menarik kerana cuma berada atas kapal selama 2 minggu sahaja (28 jan 2015-12 feb 2012) dan dipenuhi dengan aktiviti mencari maklumat mengenai kapal dan berkongsi di blog. Mungkin kerana perasaan ‘teruja’ itulah yang dapat menutup ‘keboringan’ saya ni…. Huhuhu…..

Kali ni saya nak kongsi sedikit maklumat ‘kecil’ yang saya rasakan agak ‘menarik’ di atas kapal ini…. Semasa kapal dari bintulu nak masuk ke perairan Pasifik, jam akan advance sebanyak satu jam. Maksudnya, jam Malaysia 6 pm akan menjadi  7 pm. Dalam kapal ni ada banyak jam. Di setiap bilik officer dan crew pun ada jam. Apa yang menariknya, jam mereka semuanya sama, bulat dan berwarna hijau. Semasa berlaku pertukaran waktu (advance/ retard), officer di bridge akan buat announcement dan semua jam atas kapal ni akan bergerak serentak! ^__^ Selain itu, saya juga dapat melihat pemandangan yang cantik terutamanya ketika matahari terbenam…Sempat merakam matahari terbenam… Sangat laju matahari tu turun… Cantik… MashaAllah…. ^_^

Matahari terbenam

Bagi satu perjalanan contohnya ke Jepun, mereka menggunakan hampir 19 helai peta untuk passage plan (sebelum perjalanan) dan merekod perjalanan bagi setiap setengah jam perjalanan. Tugas Mr Hubby adalah melukis passage plan ni sebelum memulakan perjalanan… Banyak sangat port yang mereka perlu pergi untuk menghantar gas LNG ni… Di Jepun sahaja ada banyak port seperti Hibiki, Negishi, Sodegaura dan banyak lagi… Kadang-kadang perlu juga hantar ke Taiwan, China dan Korea. Semuanya mengikut demand. Harga satu helai peta adalah 24 USD (~RM72). Sangat mahal…. Satu buku mengenai pelayaran je dah hampir RM1000. Semua perkara yang berkaitan pelayaran sangat mahal… 1 jam di port pun dah kena hampir RM10,000.. Selalunya kapal ambil masa hampir 12 jam di port untuk penuhkan tangki LNG ni…
Contoh sehelai chart.


Sepanjang 2 minggu saya di sini, sempat juga saya masuk ke kawasan engine… Sangat besar, panas dan bising. Menakutkan… *_* Engine pun hampir 5 tingkat… Rasa macam saya ni seekor semut yang masuk ke dalam sebuah engine kereta… huhuhu…. Patutlah engineer sangat ramai berbanding officer. Engineer bermula daripada fifth, fourth, third, second and rank paling tertinggi (bawah kapten) adalah chief engineer (bos engineer). Rank officer pula bermula daripada third, second, chief officer (bos officer) dan Kapten (company representative). Maksudnya, hanya officer boleh jadi Kapten. Chief officer ditugaskan menjaga ubat di hospital. Jangan tak percaya, kapal ni ada bilik loker ubat, bilik ubat dan hospital…. Peralatan untuk surgery pun lengkap tau… Jika berlaku sebarang kecemasan dalam kapal semasa di tengah laut, maka chief officer (C.O) akan bertukar menjadi medical officer (M.O)… hihihi..Ada beribu jenis ubat dalam kapal… Untuk segala jenis penyakit… jadi, kalau ada rasa demam atau sakit2, boleh refer pada chief officer. Kalau teruk sangat2, mungkin akan panggil helicopter (helicopter tak dibenarkan mendarat di atas kapal… hanya boleh turunkan tali (winch) sahaja..
Hospital di kapal



Gym kapal... 

Kadang-kadang bila rasa dah banyak sangat makan, saya dan husband pergi gym… Haa… kat sini ada macam-macam alat sukan… Yang selalu saya gunakan adalah treadmill dan bicycle (tak tahu nama machine tu).. Lepas tu, ada juga la lepas geram main ping pong dengan Mr Hubby… Kami guna gym, sampai orang lain pun segan dah nak masuk.. hihihi… Beberapa hari yang lepas, engine kapal ni terhenti selama hampir 3 jam 30 minit…. Kapal ni berhenti tiba-tiba… Rasa macam terlanggar sesuatu… Berulang kali,…. Seram juga…. Mr Hubby beritahu saya, jarang juga berlaku seperti ini…Tak tahu lah memang ada masalah dengan engine atau tempat yang kami lalu tu ‘keras’… Mr Hubby ada cerita sebelum ni, ada kawannya yang dibuka hijab untuk melihat makhluk alam ghaib tu…. Katanya di lautan Luzon…. Kadang-kadang ‘benda’ tu singgah di kapal… Huuuaaaa….. T_T menakutkan….. Eeerrr… Tapi masalah itu dapat diselesaikan oleh engineer yang sangat pakar dalam kapal ni.. huhuhu
Tong sampah di bridge... Untuk Food waste, ada di dapur/ kawasan makan..


Okay, last part untuk entry kali ni adalah, tentang perkara yang tak wangi iaitu sampah… hahaha…. Kat kapal ni, ada bermacam jenis tong sampah…. General waste, plastic, bottle/can, food waste dan cigarette.  Semua sampah ni akan dibuang di daratan melainkan food waste…. Haaa…… Food waste ni mereka akan buang dalam laut…. Nak bagi ikan makan… hihihi…Tapi bukan buang ikut suka sahaja… Ada syaratnya…. Saya pun lupa…. Ada jarak dan kedalaman tertentu untuk buang food waste ni.. Kalau tak, singgah kat pantai lak.. Tempat bermandi-manda… Haa… itu satu kesalahan… Huhuhu…

Ini sahaja perkongsian untuk kali ni…. Lautan sangat luas… Sejauh mata yang memandang… Tiada penghujungnya…


~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

Thursday, February 5, 2015

Pengalaman di Japan. 4 feb 2015

Bismillahirrahmanirrahim… Alhamdulillah, dapat juga menjejakkan kaki di Japan tanpa mengeluarkan sebarang duit… Hihihi… Segala perbelanjaan ditanggung sepenuhnya oleh MiSC. Alhamdulillah.. ^____^ Cuma duit suami sahaja yang dilaburkan untuk beli cenderamata dan tambang train. Sebelum keluar dari kapal, kami akan dapat semula passport kami dan shore pass yang wajib dipegang sepanjang perjalanan. Manalah tahu, kena serang dengan pegawai imigresen Jepun pula.. huhuhu…… Dan shore pass juga boleh dipamerkan semasa membeli barang bagi mengelakkan charge GST. Jepun telah lama mengamalkan GST, tetapi mereka hanya mewajibkan GST kepada rakyat mereka sahaja.. Peringatan!! Bukan semua tempat boleh dapat potongan GST ni. Ikut rezeki masing-masinglah ya.. hihihi

Kami turun kapal pada pukul 6pm-10pm. Suasana semasa jam 6 pm ibarat jam 8 pm di Malaysia. Kebanyakan rakyat Jepun baru balik dari kerja. Sangat ramai rakyat Jepun, bagaikan lautan manusia.. huhuhu…. Cuasa sangat sejuk (9˚C).. Saya memakai dua lapis seluar, berbaju t-shirt muslimah, memakai winter jacket, dua lapis glove dan dua lapis stokin tebal. Itupun masih terasa sejuk.. kulit menjadi kering dan timbul bintik-bintik merah yang sakit (lagi-lagi bila rendam dengan air suam.. *_*) Mungkin allergic atau cells terkejut dengan perubahan suhu yang mendadak ini.. Maklum lah.. orang Malaysia… huhuhu…  Jika di Malaysia, semua sibuk nak guna air-conditioner, kat jepun pula mereka sibuk menggunakan pemanas…. Dalam kenderaan, rumah, shopping complex, semuanya menggunakan pemanas.. Barulah sedar dengan nikmatnya panas-panas manja di Malaysia tu… ^_~…
Kimono yang sangat mahal... 10 000 yen ke atas,,


Di Jepun, semuanya berkomunikasi menggunakan bahasa mereka. Sampaikan sign board pun tulisan Jepun… Teringat pula cerita Doraemon, Sinchan dan lain-lain.. hikhik…. Tak faham langsung.. Hanya information center sahaja yang boleh dipercayai.. *_* Nasib la kaunter tiket train ada pilihan English language,  Alhamdulillah… Di port, kami perlu diperiksa sebanyak 2 kali semasa keluar dan masuk port. Kemudian, pak cik Jepun ni menghantar kami ke Negishi (berhampiran Tokyo-Pusat bandaraya Jepun). Dari Negishi, kami naik train ke Kannai. Di Kannai, kedai terlalu banyak dan kami tidak tahu hala tuju. Jadi saya dan suami membuat keputusan untuk pergi ke shopping complex di mana tertumpu hanya dalam satu bangunan. Jadi, bolehlah mengurangkan risiko sesat.. hikhik… Dari Kannai, kami ke Yokohama. Hah… Kat sini sangat best… Bandar kedua terbesar di Jepun selepas Tokyo… Tapi tak sempat nak jalan-jalan. Masa tak cukup. Kami hanya berjalan-jalan di Sogo (rasanya ada 8 tingkat).
Signboard seperti ni sangat memeningkan.. Tetapi ada juga beberapa signboard english.


Di Sogo rasa serba salah dengan my hubby. My hubby kata, dia ingin shopping untuk isterinya, tetapi kepala saya pula sibuk mencari souvenirs untuk saudara-mara dan kawan-kawan.. Rasa bersalah sangat dengan hubby….. Maaf sayang…Sibuk beli souvenirs sampai tak beli barang untuk diri sendiri… Eeerr….*_* Tak apalah, biar kecil, yang penting bermakna… ^__^… Sangat susah nak cari souvenirs.. lagi-lagi nak beli banyak…. Satu barang yang comel ni pun dah mencecah 1500 yen (RM45) ke atas…. *_* Kalau nak beli banyak, memang habislah…. Jadi saya membuat keputusan untuk membeli poskad sahaja sebagai cenderamata bersama dengan duit syiling yen… ^_^ Alhamdulillah… Semuanya, my hubby yang sponsor… Terima kasih sayang… ^____^

Beberapa ole-ole yang sempat dibeli.. huhu

Jangan tak percaya, di Jepun mereka ada culture tersendiri. Untuk mebuat pembayaran bagi pembelian, kita perlulah meletakkan wang kita dalam satu bekas. Seeloknya dengan dua tangan. Duit baki juga akan dipulangkan dalam bekas tersebut. Elok juga diamalkan di Negara Islam,.. Dapat juga elakkan sebarang sentuhan lelaki dan wanita ajnabi dalam urusan perniagaan. ^__^

Hah, nak cerita sedikit situasi di Jepun tu. Rasanya saya seorang sahaja perempuan muslim di sana (sebab saya sahaja memakai tudung ^_^). Sangat susah nak senyum kepada mereka kerana semuanya buat hal sendiri. Bila menunggu train atau berada dalam train, mereka semua melihat gadget masing-masing. Memang anti-sosial tu… *_* Train sangat sunyi, walaupun ada ramai orang. Mereka juga suka bergerak sendirian. Tidak seperti rakyat Malaysia yang selalu bergerak dalam kumpulan. Tetapi mereka ni sangat bersemangat. Nak lintas jalan pun berlari.. keluar train pun berlari… perempuan yang pakai high heel pun berlari…. Sampai saya pun terikut berlari (sebab nak kejar lampu traffic light pejalan kaki)… huhuhu… Malam yang sangat aktif… rasa macam mengejar duniawi sangat… *_* Jangan tak percaya, mereka pun melanggar lampu traffic light juga.. Terutamanya pejalan kaki… Sudah lah melanggar lampu, tak pandang kiri kanan pula tu,…. Semua jalan menunduk….

Dan cerita yang kelakar masa nak balik, pak cik Jepun merangkap driver yang bawa kami dari port tu minta kami naik. Belum cukup lagi yang naik, pak cik Jepun tu nak jalan… Boser (ketua crew) pun cakap lah bahasa Melayu kat pak cik Jepun tu, “Aih.. tak tunggu semua naik sekali ke? Sekali harung kan senang..” Selepas itu, pas cik Jepun pun membalas, “ Endeee…*)&%$#@(&#!~”... Membalas dalam bahasa Jepun…. Sangat kurang rakyat Jepun yang boleh bercakap English. Sekali tengok, dah macam ayam dan itik… hikhik… Itu sahaja perkongsian mengenai pengalaman di Jepun… Arigato gosaimas….. heee…..


~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~