Tuesday, August 2, 2016

Hinakah susu formula??

Bismillahirrahmanirrahim…

Alhamdulillah, irdina sudah pun tidur. Lama benar tidak menaip di blog ini. Menulis di blog ini ibarat sesi meluahkan perasaan. Huhuhu…. Kali ni rasa nak membebel tentang isu susu formula. Terlalu banyak pandangan mengenai pengambilan susu formula bayi dan saya tidak kisah mengenai perbezaan pendapat tersebut. Saya raikan perbezaan, kerana Allah juga menentukan jalan hidup yang berbeza bagi setiap manusia. Idea untuk menulis mengenai hal ini tiba-tiba muncul apabila wujudnya golongan yang tersangat menentang pengambilan susu formula bayi seolah-olah susu lembu/kambing itu jijik. Nauzubillahi min zalikh. Saya kurang pasti apakah tujuan utama viral mengenai hal ini dan tersangatlah menyakitkan hati. Saya seperti biasa, mengambil jalan yang tengah.. meraikan pendapat yang berbeza kerana setiap orang pasti ada alasan tersendiri untuk mengambil susu formula.

Inilah kisah saya yang memberikan susu formula kepada anak;

1)  Breastmilk jaundice.
Semasa irdina  baru lahir, saya tersangat teruja untuk menyusukan irdina terutamanya apabila banyak membaca mengenai kebaikannya menyusukan anak sehingga umur 2 tahun seperti yang dianjurkan dalam al-quran. Semangat itu tersangatlah berkobar apabila nurse seolah melarang keras pengambilan susu formula (sebenarnya nurse Malaysia menggalakkan penyusuan eksklusif, tetapi cara mereka seolah susu formula itu sangat jijik.. *_*). Saya pun berazam supaya irdina tidak menyentuh langsung susu formula sepanjang hidupnya, siap beli electrical double breast pump dan mencari banyak ilmu teori di website yang sepatutnya. Pada hari ke enam, bacaan bilirubin irdina tinggi dan nurse serta doktor masih memaksa saya memberi susu badan secara kerap kepadanya. Saya yakin, saya telah memberi susu yang cukup kepada irdina kerana berat badannya sentiasa meningkat. Perkara tersebut berterusan sehinggalah irdina diberikan phototherapy selama 6 hari (2 kali warded). Kemudian, bacaan bilirubin masih lagi meningkat dan saya terus membawa kes ke klinik pakar kanak-kanak swasta. Doktor tersebut menjelaskan, kemungkinan irdina dibawah kes breastmilk jaundice. Menurut doktor tersebut, ada dua kemungkinan jaundice iaitu, breastfeeding jaundice dan breastmilk jaundice. Breastfeeding jaundice (usia bayi kurang 2 minggu) berlaku apabila lekapan bayi pada breast tidak betul dan menyebabkan bayi tidak mendapat susu yang cukup untuk mengeluarkan bilirubin dari hati dan badan bayi. Manakala, breastmilk jaundice (usia bayi lebih 2 minggu) pula disebabkan oleh susu ibu yang tidak berjaya membawa molekul bilirubin keluar dari hati dan badan bayi. Berbalik semula kepada kes irdina iaitu breastmilk jaundice, doktor tersebut mencadangkan saya berhenti memberikan susu badan kepadanya  selama 3 hari dengan menggantikan susu formula. Oh TIDAKKKK!!! Ini telah melanggar prinsip saya. Saya sangat sedih. Sangat-sangat sedih… Bayi belum genap sebulan, sudah diperkenalkan dengan susu formula. Sedihnya.. sangatlah sedih… Tetapi demi anak tercinta, saya turutkan juga cadangan doktor tersebut. Alhamdulillah, dengan izin Allah, irdina sudah pulih sepenuhnya daripada jaundice.

2) Buat stock susu.
Alhamdulillah, susu saya banyak.. sekali pam sahaja dah dapat 160ml untuk sebelah breast. Happy sangat!!! Saya terus pulang ke UPM untuk buat stock susu banyak2 sebelum saya masuk semester. Banyak… Stock EBM penuh dalam peti ais. Bila hantar ke pengasuh, irdina langsung tidak mahu minum susu yang saya perah… Sedih… Tapi saya masih tidak berputus asa.. Bangun malam-malam untuk pam susu… Tidak mengenal erti letih. Tapi bila bagi pada pengasuh, irdina menangis terjerit-jerit tak nak minum susu tersebut. Mungkin kerana sudah sebulan saya berhentikan susu formula kerana bayi saya kerap muntah bila minum susu formula tersebut dan nurse juga tidak menggalakkan saya menggunakan susu formula. Dikampung, ibu saya cuba beri guna botol berisi susu badan yang segar, bayi saya terima. Bila balik UPM, dia marah sangat-sangat sebab saya sendiri yang bagi dia guna botol walaupun dalam botol tersebut ialah susu badan yang segar. Saya belikan irdina pelbagai jenis botol susu seperti avent, tommee tippee, mimijumi dan NUK. Akhirnya NUK (nipple getah berwarna coklat yang digemarinya. Tetapi dia menolak isi dalam botol pula). Saya serahkan pada pengasuh kerana dari pembacaan saya, bayi susah nak terima botol jika disuap oleh ibunya sendiri kerana ibunya ada bau susu. Jadi saya cuba serahkan kepada pengasuh. Namun, pengasuh pun tak tahan mendengar tangisan irdina, lalu dia menjadi ibu susuan kepada bayi saya. Dapatlah dia ibu susuan baru… Alhamdulillah… Ada yang sudi menjadi ibu susuan.. Tapi saya terkilan kerana stock EBM saya terbuang begitu sahaja kerana expired. Ibu saya pernah datang ke UPM untuk mengajar irdina menggunakan botol, namun tidak berjaya. Irdina sanggup berlapar sehingga jam 5 petang kerana tidak mahu EBM termasuklah susu formula. Kemudian saya tukar pengasuh kerana ibu susuan irdina pun dah tak larat nak susukan bayi saya dan bayi dia. Ingat senang ke nak cari ibu susuan????
Saya menangis, menangis dan menangis. Saya tidak mahu berhenti belajar di UPM tetapi anak saya hanya mahu susu badan secara direct. Susu badan cukup, tapi irdina ada ibu susuan pula. Susu yang saya pam, terbuang begitu sahaja. Sudah diberi guna syringe dan sudu, masih juga tidak terima. Marah betul dia.. *_*

3)Berlapar 4 bulan
Dari usia 4 hinggalah 7 bulan, saya berusaha tukar kepada pelbagai jenis susu formula, tetapi gagal. Sepanjang 4 bulan tersebut, irdina hanya minum sekali dua sahaja dari jam 8 pagi hingga 5 petang. Mak cik pengasuh yang baru tidak mahu saya datang semasa waktu rehat kerana baginya, itu menggangunya kerana dia menjaga ramai budak. #_# Alhamdulillah irdina terima botol tetapi dia hanya mahu susu perahan yang segar. Susu yang diperah hari ini untuk diminum pada esok hari dan begitulah berikutnya. Tiada lagi EBM kerana dia langsung tak mahu susu EBM walaupun telah dicampur susu yang baru diperah. T_T Pandai betul mak cik pengasuh yang baru ni mengajar irdina minum susu. Alhamdulillah.
 Doktor pun pening kepala dengan kes irdina ni. Doktor mencadangkan irdina mula makan seawal usia empat bulan kerana 3 sebab; 1) irdina sudah tegap, 2) irdina melihat orang dewasa makan dengan penuh keinginan, 3) irdina tidak muntah apabila diperkenalkan dengan makanan. Jadi saya pun menurut saranan doktor walaupun niat saya nak beri penyusuan eksklusif sehingga usianya 6 bulan gagal... T_T Namun, demi kesihatan anak tercinta, saya turuti nasihat doktor.

4) Susu badan semakin drop.
Sebagai isteri pelaut, pelbagai perkara perlu diuruskan sendirian. Terkadang rasa tak cukup nafas… lutut terasa lemah untuk melangkah. Saya sangat sibuk dengan kerja makmal. Disebabkan badan rasa semakin lemah, stress dengan kerja, susu badan saya semakin merosot. Saya membeli supplement, tapi masih tidak berjaya. Mungkin kerana sibuk buat western blot yang memerlukan pergerakan yang sangat banyak sepanjang hari. Balik rumah perlu uruskan bayi seorang diri. Tiada bantuan dari sesiapa. Hanya Allah yang mengetahui.. Penat… Tapi saya masih boleh bertahan. Cuma saya tidak mampu menipu sistem badan. Akhirnya susu badan merosot teruk. Bayi menangis kerana tak cukup susu. Habis digigitnya pula hingga berdarah. Siksanya rasa…. T_T

5) Susu kambing jadi pilihan.
Saya sudah penat mencuba pelbagai jenis susu lembu yang memang dirumus khas untuk irdina seperti Enfalac A+, Anmum, Dumex, Snow, dan Isomil. Semuanya irdina tak suka. Akhirnya saya mencuba susu kambing jenama Lazz. Alhamdulillah, irdina terima dengan gembiranya. Saya dapat lihat riak wajahnya yang sangat bahagia dan sukarela meminum susu kambing tersebut, tidak seperti sebelumnya. Dulu irdina nangis terjerit-jerit bila nampak botol susu sebab dia dipaksa minum formula yang tak sedap.. huhu.. sehinggakan pengasuh terpaksa menyuap susu tersebut menggunakan sudu. Alahai anak… Sekarang ini, bayi saya kerap bangun malam sebab nak minum susu kambing tu… sedap sangat agaknya. Huhu

Kepada yang membaca entry kali ni… Mungkin anda akan berkata begini:

            Ini mesti kes tak ajar anak guna botol dari awal.
Ø Untuk pengetahuan kalian, saya dah introduce botol sejak dalam pantang. Dia juga suka minum air masak menggunakan botol. Jadi, tiada masalah dengan botol. Pelbagai jenis botol sudah dicuba, akhirnya NUK juga menjadi pilihan.

Kenapa tak ajar minum EBM?
Ø Mungkin saya tidak ajar bayi minum EBM dari awal sebab semasa berpantang di rumah ibu, peti ais penuh dengan daging, ayam, ikan dan telah mengubah rasa susu. Bayi muntahkan susu EBM. Tiada tempat penyimpanan yang sesuai. Sebab tu saya balik UPM cepat-cepat, tetapi rupanya sudah terlambat. Mungkin nanti kena beli satu peti ais khas untuk penyimpanan susu semasa berpantang.

Kenapa x balik untuk susukan bayi?
Ø Mungkin kalian perlu ikut saya buat western blot di makmal. Western blot amat memenatkan dari pagi hingga ke petang. Alhamdulillah, mak cik pengasuh memahami dan tidak menggalakkan saya datang menyusukan irdina. Lagipun memang tak ada masa nak datang.


Maklumlah, masalah sering berlaku terutamanya bagi menguruskan anak pertama. Masih tiada pengalaman. Semua perkara dibuat ibarat syok sendiri. In shaa Allah, lepas ni akan diperbaiki. Semoga Allah redha dalam usaha yang akan datang.


Kepada mereka yang berjaya menyusukan anak, silalah jangan berbangga dan mengatakan perkara yang tidak baik mengenai susu formula. Jika kalian nak band susu formula, tak perlulah viralkan perkara yang menyakitkan hati orang. Setiap orang ada sebab tersendiri dalam segala keputusan yang mereka ambil. Jangan berlagak tahu dan berlagak pandai. Nanti orang pun meluat. Wallahu a’lam.

~~SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

Monday, February 15, 2016

Bukit Gambang (29/10/15 - 30/10/15)

Bismillahirrahmanirrahim... Semakin dekat dengan due date untuk bersalin, semakin semangat untuk berjalan. Kali ini kami ke Bukit Gambang, Pahang. Sebenarnya, saya pernah menyertai 'Kem LeadTra Kolej 17 UPM' di sana. Tetapi, rasa macam tak puas pula. Lagipun, dulu saya ke sana, perlu memerah otak untuk mengadakan aktiviti Sekretariat Kerohanian, Majlis Tertinggi Mahasiswa Kolej 17. Jadi, saya kurang seronok sikit. Sekarang ni, nak enjoy bersama suami tercinta pula. hihihi... 

Kami bertolak dari UPM pada pukul 12 tengahari dan sampai pada pukul 4 petang. Maklumlah, suami saya bawa kereta dengan sangat cermat dan banyak kali berhenti di perhentian sebabnya, lapar dan sering ke tandas. Maklumlah, baby dalam perut dah 8 bulan. hehehe..

Sampai sahaja di sana, kami terus membeli tiket Savannah trip (naik truck untuk melawat binatang liar) bersama beberapa persembahan menarik. Ada bermacam jenis persembahan termasuklah persembahan burung, dan pada waktu malam pula ada persembahan api dan tarzan. Tiket RM45/person. 

Sepanjang laluan untuk ke Savannah Trip, kami melihat pelbagai jenis binatang yang dikurung. Semuanya besar2 belaka. *_* Di sini saya sertakan beberapa keping gambar di Bukit Gambang.


Inilah peta dan taman2 haiwan mengikut jenis.


Harga tiket tadi termasuk persembahan ini.



Persembahan burung.


Lion King tengah berteduh.. huhu


Lupa namanya.. Spesis unta kot.. erk...


Ni yang unik... White Lion.. Duk dalam bilik kaca tu... huhu


Tapir.. Hitam putih... Banyak lagi gambar.. Tak larat nak share semua.


Kami selesai menonton persembahan api dan tarzan pada pukul 9 malam. 

Kemudian kami terus ke Kuantan untuk menyewa hotel dan berehat. Keesokan harinya, kami sibuk mencari Mee Changlung... Katanya famous di Kuantan ni. Punyalah susah nak cari sebab Mee Changlung famous kat Warung Joe tutup lak. Warung tu tutup setiap hari jumaat. *_*




Mee Changlung ni rupanya mee sup aje.. Cuma ada keropok lekor dalam mee tu. Itu sahaja.. Boleh buat sendiri kat rumah.. Hihihi

Kemudian kami ke Cherating sebab nak mencari keropok lekor. Sempat juga singgah di Penyu Santuari, Cherating. Perjalanan amatlah mengecewakan kerana jalan yang kami lalui rosak akibat lori bauksit dan penuh dengan lumpur merah ibarat jalan berdarah. Huhuhu

Jalan berdarah (pencemaran bauksit)


Pusat pemuliharaan penyu di Penyu Santuari, Cherating.

Alhamdulillah, walaupun penat dan lesu, perjalanan ini amat memuaskan. Bahagian paling best adalah di Bukit Gambang. ^_^

~~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~~





Saturday, February 13, 2016

Cameron Highland (14/10/15 - 15/10/15)

Bismillahirrahmanirrahim.. Alhamdulillah, suami selamat pulang dari mencari rezeki. Seperti biasa, selepas empat bulan lamanya tak bersua muka, jadi kami mencipta quality time bersama dengan cara merakamkan memori indah di tempat yang best di Malaysia ni... Walaupun tengah pregnant lapan bulan, namun tetap saya gagahkan juga walhal sebulan lagi saya akan bersalin. hehehe Nak mudahkan proses bersalin la katakan... heee.. Lagipun, baby dalam perut yang teringin sangat nak tengok ladang teh menghijau dan teringin nak makan strawberi di ladangnya. ^____^

Kami ke Cameron highland menaiki kereta. Perjalanan yang amat jauh juga dari K.L.. jalan ke Cameron Highland sangat curam, sempit dan banyak selekoh tajam. Husband kata, inilah kali pertama dan terakhir ke sana. Wuuuu


Dalam perjalanan ke Cameron Highland, semua anjing mengejar lori putih tersebut. Rupa-rupanya, pemandu lori itu sangat baik hati, membaling roti buat anjing-anjing jalanan. Tak tahu sama ada bertuan ataupun tidak. huhuhu


Sampai sahaja di Cameron Highland, terus hilang rasa penat dan kami menjadi lebih bersemangat untuk berjalan apabila ternampak banyak papan tanda ladang teh, ladang strawberi dan banyak lagi. Kami terus singgah ke Boh farm dan Strawberi farm. Saya sangat seronok berada di Boh Farm. Sangat luas, menghijau dan menenagkan. Sempat juga kami melawat kilang Boh dan menikmati teh segar di ladang Boh tersebut. Sangat membahagiakan..




Kemudian, kami ternampak pula cactus point. Apalagi, saya terus jatuh cinta untuk membeli beberapa benih pokok kaktus. Alhamdulillah, 3 di antara 6 kaktus tersebut, masih hidup sehingga sekarang. Kemudian, kami terus check in di Father Guest House sebanyak RM100 untuk satu malam. Kami hanya makan malam di gerai yang berdekatan kerana keletihan.Cameron Highland sangatlah sejuk. Jimat elektrik kerana tak perlukan kipas dan air cond. Air pun sangatlah sejuk.. Sila lah bawa sweater.



Keesokan  harinya, kami terus ke MARDI. Agak besar juga kawasannya. Tiket hanyalah RM3/person dan amat berbaloi. Sempat juga beli pokok ros untuk ibu. Huhu.. Di sini, saya mencuba strawberi coklat yang segar. Sangat sedap... Rasanya masam2, manis coklat... yummy.. heee.. Husband pula mencuba dadih strawberi. Terdapat beberapa taman di MARDI ni, termasuklah taman ros, air terjun buatan, taman tumbuhan herba, sayuran dan buah.






Kemudian, kami ke Lavender Garden dengan tiketnya RM6/person. Tempatnya tidaklah luas sangat, cuma banyak jenis lavender yang cantik dan menarik. Sesuai untuk bergambar sahaja. ^__^




Dalam perjalanan pulang, kami singgah sebentar di air terjun tepi jalan. Hanya membeli beberapa jenis makanan untuk mengalas perut dan bergambar.


Alhamdulillah... Teringin nak pergi lagi, tapi kena pujuk suami lebih2 ni.. heee

Tasik Putrajaya Cruise (11/5/15)

Bismillahirrahmanirrahim..

Tak banyak nak cerita tentang ni. Apa yang bestnya, dalam boat tu, hanya dua keluarga aje.. Yang lain kerja.... Itulah nikmatnya bercuti waktu orang bekerja.. hihihi.. Tiket asal RM40/person. Kami meronda kawasan tasik Putrajaya ni dalam 40 minit sahaja.

Kalau ada event, meeting, birthday party, anniversary celebration atau seangkatan dengannya, boleh lah tempah boat ni.. Ada bermacam jenis. Boleh tempah makanan sekali. Tapi, semuanya mahal.. Terasa beza antara dua darjat... huhu.. Berpeluh dengar harganya. Kami naik boat ni, dibekalkan air mineral sahaja. Cukuplah... Yang penting pengalaman dan gambar yang sempat dirakamkan. ^__^




Yayyy.. tak ramai orang... Nak duduk luar boat pun boleh. Lagi best... huhu


Hanya dibekalkan dengan air mineral.. Jadi la.. Basahkan tekak... heee


Masjid Putrajaya


Masjid Besi


Bangunan pentadbiran


Convention Centre


Boleh la jalan-jalan di Putrajaya naik boat sambil kena angin petang yang sepoi-sepoi bahasa dan menenangkan minda ni. Alhamdulillah..

~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~~







Farm in The City (19/4/15)

Bismillahirrahmanirrahim.. Walaupun badan penat dan lesu kerana sudah sebulan mengandung, tetapi semangat untuk berjalan2 masih memuncak. huhuhu.. Saya ni suka main dengan haiwan. Suami pun layankan sahaja minat isterinya dengan membelikan tiket ke Farm In The City. Sebenarnya tempat ni hanya 2 km dari rumah yang disewa saya, cuma kami tak perasan kerana tempat ini tersorok sedikit iaitu di belakang Giant Equien, Seri Kembangan.

Harga tiket adalah RM45/person. Tempat ini membenarkan kita bermesra dengan haiwan termasuklah memegang, membelai dan memberi makanan kepada haiwan2 yang tertentu. Bagi saya, harga tiket tersebut masih berbaloi kerana di sana terdapat banyak jenis haiwan yang pelik dan tidak boleh ditemui di zoo atau taman haiwan yang lain.  

Antara aktiviti di sana adalah memberi sayur kepada kura-kura yang sangat besar (bermacam jenis), memberi makan kepada kambing, ayam, itik, burung (pelbagai spesis), memberi makan kepada ikan, bermain dengan arnab dan guinea pig, beri pisang kepada tupai yang jinak, berdiri atas telur burung unta, dan banyak lagi.

Lebih baik sekiranya saya berkongsi gambar yang boleh menceritakan seribu ungkapan yang tak tertaip oleh saya ni. Maklumlah, semua harus diringkaskan sejak ada baby ni.. hihihi


Tempat yang cantik, bersih dan terurus kemas.


Inilah kura-kura yang besar tu.. Menakutkan... Tapi rasa macam nak tunggang pun ada.. hihi...




Burung hantu ni suka pandang dengan wajah yang penuh persoalan.. hihi.. Tak tidur lak dia waktu siang ni.. *_*


Besar dan ni la tengok kali pertama. Lupa dah namanya. Rasanya, kebanyakan binatang dalam ni dah lupa namanya.. Banyak sangat dan dah lama pergi.. Tahun lepas punya cerita.. heee


Cik adik ni sedang beristirehat... ^_^


Yang ni pula tengah berdating agaknya.. Erk...


Alhamdulillah.. Sangat berbaloi dan rasa nak pergi lagi dengan anak pula.. hehe.... in shaa Allah.

Jika ada yang teringin nak datang ke Farm in the city ni, boleh juga singgah untuk bergambar di art Sphere, bangunan baru betul2 terletak belakang Giant Equien. Rugi kalau x pergi... Gambar 3D sangat menarik dan yang penting, tiada bayaran yang dikenakan. Di sini saya sertakan sedikit gambar yang di ambil beberapa tahun yang lalu.







Dan banyak lagi gambar lain, cuma malu la nak letak kat blog ni.. huhu



~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~~






Universal Studio Singapore (8-10/4/15)




Bismillahirrahmanirrahim. Percutian kali ni memang sangat padat kerana kami membeli tiket/ pakej di Matta Fair, Kuala Lumpur. Balik dari Pulau Perhentian, kami berehat dua hari di rumah. Kemudian, kami terus ke Universal Studio Singapore (USS). 

Kami bertolak ke Johor juga menaiki bas sebagai langkah penjimatan dan hubby pun boleh rehat daripada memandu. Kami mengambil pakej RM175/person. Pakej tersebut termasuklah penginapan dua hari satu malam di Hallmark hotel, Johor, tiket ke USS dan Aquarium Singapore.

Pada hari pertama, kami hanya berjalan di Danga Bay, Johor. Boleh tahan cantik juga Danga Bay tersebut. Cukuplah hanya ke sana dan kami perlukan rehat yang cukup sebelum ke USS yang penuh aktiviti dan game yang menarik.




Keesokan harinya selepas sarapan pagi, kami terus menaiki bas yang telah disediakan untuk ke Singapore. Rasa sedikit janggal tetapi elok juga kerana hanya kami berdua sahaja penumpang dalam satu bas yang besar tu. huhu.. Sampai di Singapore, kami perlu melalui imigresen. Inilah perkara paling bosan kerana terlalu ramai orang. *_* Rasa macam tak nak pergi Singapore dah. Nasib la banyak kaunter dan penumpang dalam bas kami tu tak ramai. Jadi tak perlu tunggu lama.

Di USS, kami mencuba hampir semua game yang disediakan. Masa ni, saya rasa penat dan mual kerana dah sebulan pregnant. Namun, saya tetap kuatkan semangat untuk mencuba semua jenis roller coaster dan game yang ada. Alhamdulillah, walaupun penat, tapi sangat seronok. Sempat juga tengok beberapa pertunjukan yang disediakan. Pertunjukan air paling menarik. Macam betul2... Letupan, tembakan, percikan air, semuanya best. Kami makan dalam USS kerana kami nak terus ke Aquarium di sebelah USS. Makanan di sana sangat mahal. T_T Aquarium pun best juga. Tapi dah rasa biasa pula dengan Aquarium ni.. Aquarium K.L, Under Water World Langkawi, dan zoo. Rasa macam lebih kurang sama aje... *_*












Pengalaman yang best dan tak boleh dilupakan. Kalau nak pergi semula, mungkin kena tunggu anak dah besar sikit. Baru berbaloi.. ^_^

~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~~

Monday, December 28, 2015

Pulau Perhentian (3-5/4/15)

Bismillahirrahmanirrahim.. Teringin rasa nak terbang, hubby bawa ke skytrex. Kemudian rasa nak berenang melihat ikan pula, hubby bawa ke Pulau Perhentian untuk snockling. Pulau Perhentian terdapat 2 bahagian iaitu Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar. Pulau Perhentian Besar manjadi pilihan kerana terdapat pakej yang memikat hati. Kami bertolak dari Seri Kembangan ke sana menggunakan bas berkonsepkan backpack. Nak jimat duit la katakan. huhuhu



Flora Bay Resort adalah resort pilihan kami. Kami di sana selama tiga hari dua malam dengan harga RM300/person untuk bilik aircond berserta makanan tiga kali sehari. Pakej ini termasuk snockling satu hari. Makanan di sana sangat sedap. Seafood yang sangat besar, sihat dan segar. 

Pada hari pertama, saya sangat teruja dengan keindahan pantai di pulau tersebut. Pantai yang kehijauan, tenang dan sangat bersih. Sepatutnya pakej snockling kami adalah pada keesokan harinya. Tetapi, kami terlampau excited dengan keindahan pantai dan hubby tambah pakej snockling pada hari pertama. Maklumlah, kami sampai awal pagi. Maka eloklah kami gunakan masa sepenuhnya untuk ber'snockling' sepuasnya. hehe




Saya sebenarnya tak pandai berenang dan takut air. Saya sangkakan, saya mungkin boleh pandai berenang sebelum keluar dari Pulau Perhentian. Namun, jangkaan saya jauh meleset. Disebabkan pernah hampir lemas, fobia takutkan air telah berjaya menguasai diri. T_T Dua hari saya ber'snockling' dengan bantuan suami. Erk.

Pada hari kedua, selepas ber'snockling', kami jalan2 ke Pulau Perhentian Kecil pula. Masa tu, cuaca tak berapa elok. Kami menaiki boat teksi untuk ke sana dengan melawan arus ombak yang sangat besar. Terasa hentakan yang sangat kuat dan menakutkan. *_* Malam terakhir, kami makan BBQ free. Alhamdulillah, sangat sedap. ^_^

Pada hari terakhir sebelum pulang, kami sempat berkayak. Namun, sekali lagi rasa fobia terhadap air menguasai diri. Kesian suami... Mungkin kerugian besar bila bawa isteri yang tak pandai berenang untuk ber'snockling'. hihi.. Tak nak ber'snockling' dah... Serik... tapi tetap best..

~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~