Monday, December 28, 2015

Pulau Perhentian (3-5/4/15)

Bismillahirrahmanirrahim.. Teringin rasa nak terbang, hubby bawa ke skytrex. Kemudian rasa nak berenang melihat ikan pula, hubby bawa ke Pulau Perhentian untuk snockling. Pulau Perhentian terdapat 2 bahagian iaitu Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar. Pulau Perhentian Besar manjadi pilihan kerana terdapat pakej yang memikat hati. Kami bertolak dari Seri Kembangan ke sana menggunakan bas berkonsepkan backpack. Nak jimat duit la katakan. huhuhuFlora Bay Resort adalah resort pilihan kami. Kami di sana selama tiga hari dua malam dengan harga RM300/person untuk bilik aircond berserta makanan tiga kali sehari. Pakej ini termasuk snockling satu hari. Makanan di sana sangat sedap. Seafood yang sangat besar, sihat dan segar. 

Pada hari pertama, saya sangat teruja dengan keindahan pantai di pulau tersebut. Pantai yang kehijauan, tenang dan sangat bersih. Sepatutnya pakej snockling kami adalah pada keesokan harinya. Tetapi, kami terlampau excited dengan keindahan pantai dan hubby tambah pakej snockling pada hari pertama. Maklumlah, kami sampai awal pagi. Maka eloklah kami gunakan masa sepenuhnya untuk ber'snockling' sepuasnya. hehe
Saya sebenarnya tak pandai berenang dan takut air. Saya sangkakan, saya mungkin boleh pandai berenang sebelum keluar dari Pulau Perhentian. Namun, jangkaan saya jauh meleset. Disebabkan pernah hampir lemas, fobia takutkan air telah berjaya menguasai diri. T_T Dua hari saya ber'snockling' dengan bantuan suami. Erk.

Pada hari kedua, selepas ber'snockling', kami jalan2 ke Pulau Perhentian Kecil pula. Masa tu, cuaca tak berapa elok. Kami menaiki boat teksi untuk ke sana dengan melawan arus ombak yang sangat besar. Terasa hentakan yang sangat kuat dan menakutkan. *_* Malam terakhir, kami makan BBQ free. Alhamdulillah, sangat sedap. ^_^

Pada hari terakhir sebelum pulang, kami sempat berkayak. Namun, sekali lagi rasa fobia terhadap air menguasai diri. Kesian suami... Mungkin kerugian besar bila bawa isteri yang tak pandai berenang untuk ber'snockling'. hihi.. Tak nak ber'snockling' dah... Serik... tapi tetap best..

~~SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

No comments:

Post a Comment