Wednesday, May 22, 2013

Ringkasan ceramah 'Pemerintahan dalam Islam'


Ringkasan ceramah yang bertajuk ‘Pemerintahan dalam Islam’

Oleh : Ustaz Syaari Ab Rahman (penulis buku Kepimpinan Al Fateh)
21 May 2013


Bismillahi Alhamdulillah… syukur ke hadrat Allah kerana masih diberi kekuatan. Dengan izin-Nya saya ingin kongsikan sedikit ilmu yang telah saya perolehi hari ini. Alhamdulillah… Betapa pentingnya majlis ilmu itu bagi mentarbiyah hati…. Makanan rohani… Perlu ada ilmu, baru boleh kita amalkan. Ini ringkasan yang saya perolehi dari ceramah semalam.

Ø  Ustaz Shaari menegaskan bahawa kita perlulah mengubah paradigm, bukannya behavior.

Ø  1/3 Al-Quran adalah mengenai sajarah (sejarah). Dalam Al-Quran x cerita secara detail mengenai sejarah tersebut kerana apa yang penting adalah: Why it’s happened? And How generation respond? Sebab itulah tidak diberitahu siapakah nabi yang dicari oleh Nabi Musa. Hanya dalam hadis yang menyatakan bahawa nabi itu ialah Nabi Khidir a.s. Begitu juga dengan kisah Ashabul kahfi (7 pemuda gua). Kisah mereka tidak di spesifikkan tempat dan siapakah pemuda2 itu. Apa yang penting adalah bagaimana kita mengambil iktibar daripada peristiwa tersebut.

Ø  Leadership means that you can influence others by your attitude/behavior. Sepertimana Rasulullah SAW yang menjadi rujukan semasa peristiwa kekalutan dalam menentukan siapakah yang berhak meletakkan semula batu hajarul aswad ke tempat asalnya, walhal ketika itu ada pemimpin negara yang lain. Rasulullah SAW dikenali sebagai Al-Amin kerana sikap baginda yang sangat terpuji. Dengan itu baginda diangkat sebagai pemimpin kerana berjaya mempengaruhi orang dengan akhlaknya yang baik.

Ø  Kita perlulah proaktif dan bukannya bergantung kepada orang lain. Tempat bergantung kita hanyalah kepada Allah yang Maha Esa. Kita tak perlukan orang untuk bersemangat, tapi kita sendiri mampu memberi ‘warna’ kepada kehidupan kita yang akan datang. Kita adalah hamba kepada Allah, bukannya hamba kepada manusia. Tidak perlu gentar kepada manusia yang ego.  Sebagaimana Sumayyah, Yassir, Bilal bin Rabbah, Mashitah yang ditawan dan diseksa dengan kejam. Namun, mereka tidak pernah terlepas dari mangatakan ‘Ahad’, ‘Allahu akbar’…. Walaupun jasad tersiksa, walaupun kulit terkoyak, walaupun dijemur, mereka tetap kuat. Kerana kuatan mereka adalah kekuatan yang mereka perolehi daripada Allahu Rabbal A’lamin…..

Ø  Sukalah rasanya saya ingin berkongsi sebuah kisah yang boleh menaikkan semula semangat kita sebagai hamba Allah yang sangat kerdil ini. Abd Rahman b Rauf merupakan seorang yang sangat kaya di Makkah. Semasa berhijrah ke Madinah, beliau jatuh fakir (tiada harta kekayaan). Kemudian Rasulullah SAW mempersaudarakan beliau dengan Sa’ad bin Rabith yang merupakan penduduk Madinah yang paling kaya. Sa’ad menyambut mesra kedatangan saudara barunya iaitu Abd Rahman. Kemudian Sa’ad menawarkan separuh hartanya kepada Abd Rahman dan juga meminta Abd Rahman memilih antara dua orang isterinya agar yang paling cantik dipilih Abd Rahman akan segera diceraikan dan boleh berkahwin dengan Abd Rahman. Jika kita diberi pilihan, pasti tidak akan menolak. Ahhh, rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari!! Namun berbeza dengan Abd Rahman. Beliau menolak kedua-dua tawaran tersebut. Beliau memulakan perniagaan sendiri kerana yakin Allah pasti membantunya. Kemudian, beliau kembali semula menjadi saudagar yang kaya seperti sebelum ini. He had proved that, his self must be proactive and stop blaming others. Allah menguji kita kerana kita boleh menghadapinya. “Allah x pernah membebani seseorang hambanya melainkan sesuai dengan kesanggupannya..”Al Baqarah: 286

Ø  Bagaimana kita perlu memilih pemimpin di Malaysia ini? Caranya adalah dengan mendidik diri kita semua sebagai pemimpin. Pemuda sekarang adalah pemimpin sekarang dan yang akan datang. Pemimpin Malaysia sekarang akan berlalu. We decide what we want. Bermula dengan amal fardhi (amal diri sendiri), kemudian barulah kepada jami’e ( berpasukan).

Ø  Buat mereka yang mengatakan bahawa sistem demokrasi itu adalah sistem jahiliyah, perlu ada perdebatan yang panjang mengenai hal ini.  Perlantikan khalifah2 setelah Rasulullah SAW wafat adalah berbeza, tetapi mempunyai konsep yang sama iaitu musyawarah, syura (perbincangan dan mencapai kata sepakat).

Ø  What you say is nothing, which you are everything.

Ø  Tiada manusia yang mulia melainkan mereka yang bertaqwa kepada Allah SWT.

Ø  Orang yang baik dan beriman, akan senyap apabila dihina. Misalannya, kisah Nabi Yusuf a.s.  Nabi Yusuf difitnah, dihina, dipenjara, tetapi akhirnya Allah memberikan dia keadilan. Boleh rujuk kisah Yusuf dalam Al-Quran.

Ø  Rumah tangga yang Berjaya adalah dibentuk dengan kasih sayang, bukan dengan ilmu agama semata2. Perlukan seni dalam berumah tangga. Lakukan pekerjaan yang merupakan peranan kita. Abaikan pekerjaan lain. Bahagikan masa kerana setiap orang mempunyai lebih dari satu peranan dalam satu masa. Contohnya, sebagai hamba Allah, pelajar, ibu, bapa, anak, suami, isteri, pemimpin atau pekerja. Rasulullah SAW sanggup merendahkan egonya sebagai suami kepada isterinya kerana rumah tangga itu adalah kasih sayang. Dalam Al-Quran tidak mengajar seni rumah tangga, tapi kita yang perlu cari.

Ø  Cuba planning, siapakah kamu dalam 10 tahun yang akan datang. Siapa kita yang akan datang adalah siapa kita di masa ini. Perubahan memang perit. Tapi berubahlah demi kebaikan.

Wallahu a'lam

~~SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD SAW~~

No comments:

Post a Comment