Friday, February 21, 2014

Kenapa takut katakan "NO" atau "TIDAK"?

Bismillahirrahmanirrahim…

“Boleh tak tolong belikan  dua batang pen…”

“Boleh..”Tapi dalam hati merungut.. ‘ish.. pemalas betul la.. Beli la sendiri. Dah tahu nak guna tu, beli la awal-awal.. Tahu tak kedai tu jauh. Try to work hard for yourself before ask for others assist.’

Eh, tahu pula merungut… Dah jadi tak ikhlas.. Kadang-kadang hati tak rela, tapi takut kawan cakap kita tak baik, kita pun ikutkan sahaja. Susah sangat nak say ‘NO’. Dulu, semasa saya dibangku sekolah, apabila rakan-rakan mempelawa saya untuk gathering bersama-sama rakan yang lain, saya tak berminat. Jadi saya akan menggunakan satu alasan yang sangat kuat iaitu, “Maaf, ibu tak izinkan”. Tetapi sampai bilakah relevannya alasan itu?

Apabila sudah dewasa, tak kan nak kata, “Ibu x izinkan”. Nanti kawan-kawan gelak.  Kalau dah kahwin pula? Ya, boleh kata suami x izinkan. Tapi sampai bila? Kita seolah-olah takut dengan manusia lain yang akan pandang serong pada kita daripada takut dengan Allah. Daripada hati merungut, kan lebih baik kita menolak secara berhemah.

Semasa di peringkat university, saya dan dua orang rakan berada di bawah satu penasihat  projek tahun akhir yang sama.  Kami telah diletakkan bawah pelajar pascasiswazah yang berlainan dalam menjalankan projek tersebut. Sebagai pelajar tahun akhir, kelas saya hanya waktu pagi sahaja. Pada sebelah petangnya, kami tiada kelas. Nak dijadikan cerita, bila sampai di satu assay, kawan saya ini menyuruh saya menyertainya. Saya tiada masalah berkaitan itu. Tetapi, mereka menyuruh saya ponteng kelas sepanjang minggu. Itulah perkara yang paling saya tidak suka. Apabila saya membuat keputusan untuk buat sendiri bawah pascasiswazah saya, mereka dah mula menghuraikan kesan-kesan negative dari tindakan saya tersebut. I just say NO except they didn’t ask me to miss the class. Hanya itu sahaja kata-kata saya kepada pascasiswasah tersebut.  Saya menceritakan masalah ini kepada suami saya dan katanya, “Cakap suami x bagi ponteng kelas”. Ya, memang betul, tapi bukan setakat suami.. Saya juga memang  tak suka ponteng kelas. Jadi saya cuba cari alasan yang lebih kukuh agar saya boleh berdiri sendiri.

Bukanlah nak kata pentingkan diri. Tetapi bagi saya, ada baiknya jika kita katakan ‘NO’ atas tidak relanya hati, daripada menjadi seorang yang hipokrit. Bayangkan, jika niat kita membantu mereka, tapi sebenarnya kita ada urusan lain. Secara tidak sengaja, kita tertarik muka. Nanti mereka akan kata kita ini tidak ikhlas membantu. Jadi solusinya, beranilah buat keputusan. Kerana sekarang ini keputusan kita hanya untuk diri kita, tetapi keputusan kita yang akan datang, boleh mempengaruhi anak dan keluarga kita. Wallahua’lam


~~SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W~~

No comments:

Post a Comment